Cirkulace. To je to, oč tu běží

27. 10. 2020 8:25:45
V České republice se ročně prodá 700 milionů plechovek. Pivních, s energodrinky... Jenom zlomek jich končí v šedých kontejnerech na plechový odpad. A nula je číslo vystihující počet nových plechovek vyrobených z odpadu.

Když připočteme dopravu bauxitu nebo příslušného hliníkového plechu přes půlku zeměkoule z Austrálie či z Číny, tak i zarytý nepřítel ekologie musí připustit, že tohle nemá úplně logiku.

Ekonomickou přitom jistě ano. Jinak by producenti používali jiný obal. Spotřebitelskou nesporně také ano. Jinak by si lidé nápoje v plechu nekupovali. Ale z hlediska dopadů na životní prostředí je to jistě děsivá bilance.

Konec konců každý, kdo se projde po nějakém lese v Čechách, na Moravě či ve Slezsku a nebude dlouhé kilometry skoro v divočině, tak na nějakou tu plechovku narazí. Stojí za poznámku, že o ně budou zakopávat naši potomci ještě 200 a možná i 500 let. Protože tak dlouho bude trvat jejich rozpad a rozklad. Což je ještě paráda oproti polystyrénu (možná i tisíce let) nebo sklu (3000 a více let).

Osobně jako ekonomka v principu tvrdím, že pokrok je v jádru možný jenom na tržním základě a že skutečně nejvíce efektivní řešení přinášejí vždy pouze ceny. Takže až cena prvotní suroviny (bauxitu a následně plechu plus daleké dopravy) překoná cenu suroviny druhotné (použité plechovky), začne se kruh uzavírat. Z lineárního řetězce surovina (ruda) – plech – plechovka – odpad se začne dělat cirkulární řetězec v podobě druhotná surovina (stará plechovka) – plech – plechovka – druhotná surovina.

Klíčovou otázkou v kontrapozici ekologie x ekonomie pak je, zda se v mezidobí nebudeme plechovkami (v této souvislosti je berme jen jako příklad, možno doplnit v plastech, exhalacích...) brodit tak usilovně, že se (mírně přehnáno) vítězství tržní ekonomiky nad odpady nedožijeme.

Jaká je ale cena toho „nedožijeme“? Z ekonomického pohledu je to cena příštích nákladů, které nenese spotřebitel, ale vyvstanou někdy v budoucnosti – navíc v řadě případů to neznamená za měsíc nebo rok, ale za hodně a hodně let. Což je to, oč tu běží a co je v řadě různorodých podob jednou z kruciálních otázek současné ekonomické vědy. Totiž: Je ekonomicky obhajitelné a realizovatelné vyčíslit budoucí náklady a přenášet je (třeba formou daně) na současné spotřebitele?

Slyším ten křik a lomoz, že to je neomarxismus či rovnou bolševismus a zavádění plánovací komise.

Na druhou stranu. I největší fandové jaderné energetiky nezpochybňují fakt, že během životnosti elektrárny je nutné do ceny dodávané energie započítávat náklady na její budoucí likvidaci (za nějakých 50, 60 nebo 80 let). To nikomu divné nepřijde. Když stát požaduje po těžařích, aby existoval rekultivační fond na zahlazení změn v krajině (například) po povrchových dolech, bere to každý jako naprosto logický krok. Ale hora plechovek v lepším případě na skládkách a v horším v lesích je přece to stejné...

No ano. Je.

Pokud nehodláme našim potomkům zanechat zcela zasviněnou zemi (což jako matka a babička skutečně nechci), budeme muset začít dělat reálné kroky k tomu, abychom ty lineární řetězce co nejvíce to půjde uzavírali a dělali z nich pokud možno kruhy. A asi o dost dříve, než to za nás udělají tržní ceny.

Autor: Eva Kislingerová | úterý 27.10.2020 8:25 | karma článku: 15.73 | přečteno: 324x

Další články blogera

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 717 | Diskuse

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 4277 | Diskuse

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma článku: 26.68 | Přečteno: 607 | Diskuse

Eva Kislingerová

Nelžeme si. Koruna není „výkonná“

Nemám chuť vstupovat do diskuse na téma "koruna versus euro". Jsem mírným příznivcem společné měny, nicméně stav naší ekonomiky je nyní stejně takový, že další dva roky nemá o zahájení procesu přijetí eura smysl mluvit.

3.1.2024 v 7:29 | Karma článku: 36.54 | Přečteno: 3352 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.07 | Přečteno: 483 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1594 | Diskuse
Počet článků 100 Celková karma 28.98 Průměrná čtenost 1342

Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...