Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vymknuta z kloubů stagflace šílí, vláda se zrodila, ale nenapraví ji

Měsíce jsme se strašili rychlým růstem zadlužení (naprosto oprávněně), teď nastoupila inflace (ještě oprávněněji). Trochu zaniká fakt, že to druhé dost výrazně pramení z prvního. A jedno bez druhého nelze řešit.

Co ale hůře. Že ani jedno a ani druhé v podstatě nejde (rychle) řešit.

Řekněme si otevřeně, že situace na ekonomickém poli je dost mizerná. Výhledy nejsou skutečně „nic moc“, růst nás nezachrání, prostředků na jeho akceleraci se nedostává. Prostě celkově jsme v listopadu roku 2021 před obrovským problémem, na který nemáme žádný vhodný „otvírák“. Prostě nic, čím bychom ho mohli rychle překonat.

Dokonce i ministerstvo financí připouští, že inflace se dostane na šest procent. Národní banka naznačuje dokonce sedm procent meziroční hodnoty. Říjnový meziroční růst cen dosáhnul hodnoty 5,8 procenta (pro srovnání eurozóna ve stejném období 4,1 procenta, Slovensko 4,4 %, Německo 4,6 %).

Poslední odhady budoucího vývoje HDP říkají, že růst české ekonomiky bude ve srovnání s EU a dokonce i ve srovnání s eurozónou pomalejší (čti: podprůměrný). A to minimálně v následujících dvou letech (viz následující graf).

Odhad úrovně HDP (3Q) letos a v následujících letech ve srovnání s hladinou roku 2019

Výše je napsáno, že s tím moc nenaděláme a že jediným spojencem je čas a přirozená schopnost hospodářství obnovit růst. Je to tak. Ale stejně je tu pár otázek, které stojí za to pečlivěji prozkoumat.

První: Ekonomové se přou (často v závislosti na tom, „komu fandí“ a podle toho, jaké zájmy mají společnosti, pro které pracují) zda růst spotřebitelských cen „dovážíme“ nebo zda jeho základ akcelerujeme z vlastního chování. Platí nicméně oboje. V podstatě všechny vyspělé země reagovaly na koronavirovou krizi stejně, tedy masivní podporou zastavených ekonomik a dramatickým růstem schodků. Inflace je tedy logickým průvodním znakem ve všech zemích, které se tak chovaly.

To vyplývá z „umělého“ charakteru krize: Byla zde zastavená produkce (nabídka), udržovaná, ale odložená kupní síla (poptávka). Výsledek po uvolnění lockdownů a zpomalovacích opatření? Převaha poptávky nad nabídkou. K tomu přibyly jednotlivé krize v energetice (která by sama o sobě svým charakterem vydala na studii), složité situace v logistice (která se ukázala v globalizovaném světě jako ještě podstatně důležitější součást systému, než se myslelo) a pár dalších okolností. Pod tento důvod můžeme podřadit jakýsi „inflační základ“, dejme tomu tři nebo čtyři procenta.

Vývoj inflace v České republice. V pravé části grafu vidíme jasnou dynamiku vývoje, ze které jde strach.

Proč ale máme inflaci významně vyšší než jaká je inflace jiných měn? Zdá se, že vytvořený schodek byl v českých podmínkách využit méně efektivně než jinde. Více posloužil k akumulaci poptávky, méně zasáhl skupiny, které byly lockdowny a dalšími opatřeními skutečně zasaženy. Jinými slovy bylo nasměrování pomoci příliš plošné a větší část z ní (větší než jinde) směřovala i tam, kde zřejmě nebyla nutně potřeba. Až budeme mít více statistik, projeví se to v rozevření řady nůžek v příjmech jednotlivých decilů a uvidíme, že nejchudší části společnosti byly krizí zasaženy nejvýrazněji.

Druhá: Proč jsou růstové tendence české ekonomiky pomalejší, než jaké vykazují ekonomiky jiné (než drtivá většina Evropy), když domácí poptávka vykazuje tak dobrá čísla? Zde asi můžeme odkázat na strukturu české ekonomiky. To, co nás tak dlouho drželo na růstových špičkách, se teď obrátilo proti nám. Mimořádné zapojení české ekonomiky do globalizace (jakkoliv z nemalé části zprostředkované přes ekonomiku německou) zase jednou ukázalo svoji odvrácenou tvář. Zatímco domácí poptávky v evropských zemích jsou ve formě, celkový kontinentální export (do kterého plynula nemalá část součástek a materiálů vyráběných u nás) se vzpamatovává z různých důvodů pomaleji. Čtení o struktuře vývoje HDP ve 3Q je pro ekonoma něco jako pročítání Ptáků nebo Tiché hrůzy. Jediný pozitivní tlak je právě domácí poptávka a vládní spotřeba, všechno ostatní táhne zemi dolů.

Ona stačí ta celková čísla. Druhé čtvrtletí 2021 meziročně plus 8,2 procenta. Jenže 2Q 2020 přinesl pokles 11 procent. Třetí čtvrtletí 2021 růst 2,8 procenta. Jenže 3Q 2020 byl -5 procent. Prostě to, jakým tempem rosteme, je strašně málo proti tomu, kam jsme loni spadli. Rosteme tak pomalu, že je to vlastně (ironie osudu) pokles. Zase: Viz horní graf.

Nepatřím v žádném případě k sýčkům, nerada věštím problémy, ale toto není ani sýčkování, ani vyvolávání duchů: Je tu stagflace (vysoká inflace při souběžné stagnaci). Přiznejme si, že ve stagflaci reálně jsme. Že k naplnění její definice chybí vysoká nezaměstnanost? Že naopak ekonomika hlásí nedostatek pracovních sil? Ano, ale to je znak, který se může změnit během velmi krátké doby, navíc může být díky značnému podílu zahraničních pracovníků před krizí v danou chvíli nízká nezaměstnanost spíše matoucí.

Hamlet ve slavné Shakespearově tragédii říká: Vymknuta ze svých kloubů doba šílí, že jsem se zrodil, abych napravil ji. Oč lepší vyhlídky měl kralevic dánský, když mohl věřit ve svou schopnost změnit běh světa. Rodící se vláda v této zemi nemá v ruce nic, čím by mohla ovlivnit několik příštích kvartálů. Nemá žádnou páku, kterou by mohla nasadit, aby otočila trend. Jediné, co má k dispozici, je říkat občanům po pravdě, jak špatné to je. A že než se pozitivně projeví cokoliv, co dnes podnikne, bude to ještě nějakou dobu trvat. Data o německém exportu jsou ale pro nás ve skutečnosti v příštích měsících důležitější než kroky vlastní vlády.

Autor: Eva Kislingerová | pátek 12.11.2021 7:06 | karma článku: 16,76 | přečteno: 610x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,83 | Přečteno: 551x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6132x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4331x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik