Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše cesta nevede do ráje, ale do očistce

Končící guvernér České národní banky Jiří Rusnok si zaspekuloval a řekl, že nebýt současné vlny zvyšování sazeb, byla by inflace ne 14,2 procenta, ale 25 procent a koruna by oslabila někam ke 30 za euro.

Nelze to vyloučit. Nelze to ani potvrdit.

Uskutečnit výpočty, které by definovaly podíl vysokých sazeb na krocení inflace, je skoro nemožné. Přesněji řečeno – k nějakým racionálně obhajitelným výsledkům bychom dospěli v době, kdy už bude situace naprosto jiná a budou nás trápit odlišné problémy.

Abychom si věc shrnuli v nějaké zjednodušené teoretické rovině. Kvantitativní teorie peněz nám říká, že pokud roste množství peněz v ekonomice rychleji než produkt (objem zboží a služeb), pak nastane růst cenové hladiny, který trvá do té doby, než se poměr peníze x zboží (a čerpané služby) dostane do „původní“ rovnováhy. Ta je sice vyjádřena „vyššími číselnými hodnotami“, ale to na věci nic nemění.

Dá se to říct i jinak: Tištěním peněz se nezvýší (a ani neudrží) životní úroveň obyvatelstva. Ale to už víme dlouho, minimálně stejně dlouho, jak dlouho máme kvantitativní teorii peněz. V praktické rovině to známe z francouzské inflace Johna Lowa (po roce 1720) i z bídných let asignátů let 1790-1797, které dovedly stejnou zemi k neuvěřitelné hyperinflaci. Skvěle faktograficky problém popsal Andrew Dickson White ve své práci Inflace papírových peněz ve Francii. Tuto studii lze najít volně na internetu a vřele ji doporučuji. Kdo by toužil po literárnějším zpracování tématu, může sáhnout po Černém obelisku Ericha Maria Remarqua a uvidí to stejné, jen v kulisách začátku 20. let minulého století v Německu.

V teoretické rovině definovali vztah mezi množstvím peněz a cenami již John Locke (17. století) a David Hume (18. století), po nich prohloubila úvahy o těchto vztazích řada ekonomů od Davida Ricarda až po Miltona Priedmana.

A teď jednoduchá otázka. Co jsme dělali v době kovidu?

Tiskli jsme peníze, proti kterým nevznikal produkt a nebyly vytvořeny služby. O nic jiného nešlo. Já nyní neřeším, zda se na krizi dalo reagovat lépe nebo ne. Říkám fakt. Těch peněz bylo za nedlouhou dobu necelých tří let (včetně letoška) za jeden bilion korun. To je skoro dvacet procent národního produktu země. Díky tomu se podařilo udržet zaměstnanost, udržet existenci a provoz drtivé většiny výrobních podniků a umožnilo to přežít i výrazné většině podniků poskytujících služby. Reálné mzdy neklesly, i když z objektivních důvodů byl pokles produktivity práce značný. Čili se udržela životní úroveň.

Ty uvozovky nejsou náhodné. Naopak je chápejme jako velmi tlusté a výrazné, nepřehlédnutelné.

Dubnová inflace udržela prudké růstové tempo. Zatím je vývoj spotřebitelských cen skutečně tragický.

Protože ono „udržení“ životní úrovně bylo půjčkou na oplátku. Odložením problému. A ten problém bobtná nyní, navíc ještě umocněn energetickou krizí způsobenou z menší části poněkud splašeným a příliš rychlým přechodem na obnovitelné zdroje, z větší pak hlubokou energetickou krizí spojenou s obrovským strategickým energetickým problémem vyvolaným ruským útokem na Ukrajinu.

Ale to jsou již jenom přídavky k původní potíži. Dva roky (2020 a 2021) extrémního žití na dluh by inflaci generovaly v každém případě. Naprosto stejně, jako v oněch situacích, které byly zmíněny výše. Protože tištění peněz v České republice (které navíc v menší míře dál pokračuje, protože setrvačnost je mocná i ve financích) se od tištění asignátů ve Francouzské republice 1790-1797 svým principem vůbec neliší.

Úvahy pana končícího guvernéra o tom, kolik by byla inflace, kdyby nešlápnul na brzdu a nezvýšil základní sazbu národní banky z praktické nuly na 5,75 procenta jsou z tohoto pohledu vlastně irelevantní. Důležité totiž ve skutečnosti nejsou nynější důsledky, ale uvědomění si minulých příčin.

A hlavní příčinu současné inflace nesvádějme na externí energetické a válečné vlivy. Ty již jen dotváření to, co bylo započato dříve. Hlavní příčina tkvěla a tkví v nezřízené a z hlediska produktu nepodložené emisi peněz.

Když známe příčinu, je vidět i na cestu ven. A tato cesta přímo do ráje nevede, protože nemůže. Vede maprosto nutně nejprve do očistce.

V ekonomice neexistuje perpetuum mobile, stejně jako není možné v našem materiálním světě. Je jedno, zda porušuje první a druhý termodynamický zákon nebo kvantitativní teorii peněz. Ale ještě jednou a jasně: Pokud se nevyrábí a neprodávají se služby (což obojí bylo v letech 2020 a 2021 realitou), nelze tuto „nevyrobenou“ životní úroveň zachovat tiskem peněz. Cenou za to, že jsme se o to v oněch letech pokusili, je nynější inflace. Tak to je, tak to v historii bylo a tak to i jednou provždy bude.

Protože to, co se z důvodů působení ekonomických zákonů mělo stát předloni a vloni, to se (třeba rozloženo v čase a trochu jinak) děje nyní.

Má to ještě jednu konsekvenci, na kterou pouze upozorním, neboť její analýza by zabrala hodně místa. Během pandemie docházelo prostřednictvím podpůrných programů k redistribuci užitku z dluhu (prospěch z vytvářeného dluhu byl distribuován jednotlivým občanským a podnikatelským skupinám v různé míře). Inflace povede k redistribuci bohatství. To je její přirozená vlastnost. Už jen kvůli skutečnosti, že odlišně dopadá na příjmy a odlišně na různá aktiva (majetek). O to tady nyní kráčí a tak je nutné číst některé kroky současné vlády.

Tedy si nalijme čistého vína. Inflace bude „ukusovat“ z koláče tak dlouho, dokud se onen bilion korun „nedorovná“ s existujícím produktem. Je mi líto, ale tak to je. Nevyřeší to žádné snížení daně, nevyřeší to žádný podobný krok, ani kouzelník Merlin by s tím nic neudělal. Ten proces přináší mnohá rizika (krachy podniků, růst nezaměstnanosti, pokles reálných mezd a další), ze kterých jsme se „vykoupili“ v oněch letech 2020 a 2021 vytištěním bilionu korun. Nicméně proběhnout nutně musí a žádný politik ani žádný ekonom mu nedokáže zabránit.

Jediné, co se dělat dá, je redistribuovat pokles životní úrovně uvnitř společnosti. Tedy zabránit distribuci další chudoby na již nyní chudé.

Autor: Eva Kislingerová | pondělí 23.5.2022 7:30 | karma článku: 23,79 | přečteno: 699x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,85 | Přečteno: 569x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6134x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4332x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik