Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč Česká republika nemůže být Švýcarsko

Inflace v červnu dosáhla v České republice meziročně 17,2 procenta. Zase vzrostla. Ve Švýcarsku ve stejné době a ve stejném srovnání (červen 22 versus červen 21) dosáhla 3,2 procenta. Jak je to možné? Příčin je celá řada.

V diskusích pod různými články se objevuje jako kometa jeden důvod, který je nicméně naprostý omyl. Bude však dobré s ním začít. Vysvětluje nízkou inflaci ve Švýcarsku tím, že se tato země nezapojila do protiruských sankcí a proto má stále levnou energii. To skutečně není pravda. Za prvé se Švýcarsko k sankcím připojilo, přinejmenším k naprosté většině, podstatnější však je něco jiného.

Produkce elektrické energie ve Švýcarsku je pouze velmi málo závislá na fosilních zdrojích. Prakticky 60 procent zajišťují vodní elektrárny, třetinu dodávají jaderné zdroje (i když se od referenda v roce 2017 nesmějí stavět další), v zemi však proběhl velký rozvoj geotermální, větrné a solární energetiky, zároveň zde vidíme relativně nízkou energetickou náročnost ekonomiky a dlouhodobě vysokou snahu o úspory. Podíl fosilních zdrojů na produkci elektřiny je velmi malý. Dopad vysokých cen ropy a plynu je proto výrazně omezen na chemický průmysl a částečně teplárenství.

To je však jen krátkodobý důvod, jakkoliv právě nyní významný. Důležitější je skutečně dlouhodobá a soustavná nesnášenlivost švýcarské společnosti k cenovému vzlínání, která vede k strategické cenové stabilitě.

Pokud bychom hledali mezi měnami s nuceným oběhem (fiat měny, dnes v podstatě všechny) nějakou, která potvrzuje, že jde o životaschopný koncept, pak je to švýcarský frank. Pro příklad. Pokud bychom jako nulový stav vzali cenový průměr roku 2015, pak k červnu 2022 vzrostly ceny v České republice o třetinu, v eurozóně o 17 procent a ve Švýcarsku o necelá čtyři procenta.  

Jak je to možné?

Hlavním aspektem je nízká emise peněz, tedy restriktivní politika národní banky. Druhým pak rozpočtová střídmost centrální vlády i vlád kantonálních.

Srovnání hladiny spotřebitelských cen v různých zemích (100=2015)

Úroveň spotřebitelských cen v některých zemích, průměr 2015 = 100

 

Odlišnost strategií národních bank lze popsat (velmi zjednodušeně) asi takto. Zatímco v podstatě všechny banky vyspělých zemí cílí na inflační koridor někde mezi jedním a dvěma procenty ročně, tedy na sice malou, ale soustavnou inflaci, banka švýcarská se zavazuje dosahovat dlouhodobě cenovou stabilitu. Tedy případný předchozí růst cen eliminovat v následujících obdobích opatrnou deflací.

Odlišnost strategií vlád je možné (také hodně zjednodušeně) popsat tak, že zatímco o potřebě vyrovnaných rozpočtů většina světa hodně mluví, ale nikdy ji nedosahuje, švýcarské vlády ji dosahují a občas o ní mluví. Zase jen pro ilustraci. Rok 2020 přebytek rozpočtu, rok 2021 schodek pouhých 2,6 procenta HDP, plán 2022 přebytek rozpočtu.

Za dobu samostatné existence České republiky byla jen dvě období, kdy se národní banka nebo vláda chovaly „švýcarsky“. Prvním byla reakce ČNB na měnovou krizi 1997 a druhým reakce vlády na světovou finanční krizi 2008. Hlavní aktéři obou těchto okamžiků jsou dodnes označováni za asociály a nelidy.

Konec konců Alois Rašín, kterého bychom s jistou nadsázkou mohli považovat za „českého finančního Švýcara“, byl v roce 1923 zavražděn. To je, myslím, taková dosti přesná ukázka postoje české společnosti k věci.

Potíž je totiž v tomto: Moc rádi bychom byli Švýcarskem, ale nechce se nám být Švýcary. Co totiž emisní střídmost banky a rozpočtová restrikce vlády znamenají? Vysokou náročnost na průmysl a celou ekonomiku, které jsou vlivem dlouhodobě posilující měny soustavně vystavovány tlaku na růst produktivity a extrémní efektivitu. Silný frank je pak zábranou proti dovozu inflace. K tomu je třeba přidat fakt společenské platové dohody, kdy růst mezd je vysoce efektivně omezen právě růstem produktivity. A dále jsou zde silné protikartelové zákony, které umožňují vládě omezovat promítání tržních nedokonalostí do cenotvorby.

V oněch diskusích se občas objevuje tvrzení, že Švýcarsko je popřením kvantitativní teorie peněz, která bývá stále častěji přiřazována naprosto absurdně k „liberálním neomarxistickým směrům“. Naprosto nechápu, kde se tahle zmatená a z prstu vycucaná argumentace vzala. Historicky kvantitativní teorie peněz vychází z Johna Locka a Adama Smithe, trochu z Ricarda a jde o hlavní měnový závěr Chicagské školy. Se socialismem nemá naprosto nic společného. Předpokládám, že to slovní spojení je výsledkem oné módy označovat všechno, co se komu nelíbí, pejorativně za liberalismus a neomarxismus.

To jsou však jen hříčky. Především je Švýcarsko krystalickým potvrzením správnosti kvantitativní teorie peněz. Tak to je a nelze to popřít. Přinejmenším pokud jsou používány argumenty pravdivé a skutečné, nikoliv vymyšlené.

Musíme si uvědomit (zase to zjednoduším, ale ta základní linka je hluboce pravdivá), že růst dluhu (státu i domácností) je vždy a za všech okolností umělým navýšením nebo umělým udržením životní úrovně pomocí půjčených peněz. Pokud se dluh této země za několik málo let zvýšil o bilion korun, tak ten bilion je injekce do životní úrovně, kterou dluh „poslal výš“ nebo „udržel“ na úkor úrovně současné a příští. Z této logiky není úniku.

Vysoká inflace, se kterou se potýká Česká republika a v menší míře i ostatní vyspělé země světa, není nic jiného, než forma splátky. Sankce a válečné okolnosti vytvářejí jenom efektní kulisy pro hlavní drama a zesilují jeho vyznění, dělají ten příběh dramatičtějším a méně přehledným.

Nicméně jeho základ je tento: Obrovský růst množství peněz umožněný astronomickým vzestupem dluhu vlády i dluhů rodin nemá protistranu v růstu množství dostupných služeb a zboží. Ve Švýcarsku by voliči s pohrdáním odmítli každého, kdo by tuto jasnou pravdu popíral. U nás odmítnou každého, kdo tuto jasnou pravdu říká. Proto Česká republika není a v dohledné době ani nemůže být Švýcarsko. A proto má vysokou inflaci a Švýcarsko nízkou.

P.S. Tímto textem plním slib z diskuse pod jedním z dřívějších článků. Některé okolnosti z oné diskuse zde ale nejsou detailněji zmíněny: Například otázka franku. Když se podíváme na několikaletý vývoj kurzu třeba k dolaru, nelze prohlásit trend posilování franku za jednoznačný. To je však dáno mixem opakujících se devalvací a intervencí podnikaných národní bankou, která různými způsoby vystupuje proti vlastní měně. Jasněji se vše ukáže při dlouhodobé perspektivě. Před dvaceti lety bylo na nákup jednoho dolaru potřeba zhruba 1,7 franku, nyní je to necelý jeden frank. V případě eura jde o změnu ze zhruba 1,5 franku na hodnotu pod jedním frankem za euro. Nelze se tedy dívat třeba na tříleté nebo pětileté grafy, protože ty jsou ovlivnitelné vůli centrální banky a jejím odhodláním kurz regulovat. V dlouhých řadách je ale přes kratší výkyvy trend posilování vidět velmi dobře.

Vývoj kurzu švýcarského franku a amerického dolaru

Dlouhodobý vývoj kurzu švýcarského franku k americkému dolaru. Graf říká, kolik franků (levá osa) bylo potřeba na nákup jednoho dolaru. Čím je tedy křivka níže, tím silnější je frank.

 

Autor: Eva Kislingerová | neděle 17.7.2022 10:03 | karma článku: 43,70 | přečteno: 12290x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,85 | Přečteno: 570x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6137x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4332x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik