Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ultimátní bitva mezd s inflací

Nechci se v politických sporech stavět na jednu, druhou či kterou stranu, ale z ekonomického hlediska platí, že pokud budou všechny příjmy v naší současné situaci valorizovány o inflaci, nebo pokud bude o inflaci valorizována...

...většina příjmů, tak se růst cen nezastaví.

Nikdy.

Tak to je a platí to stejně, jako že 1+1=2.

Pokud někomu bořím hračky, je mi líto. Ale zemskou přitažlivost také nezruší něčí přání, že by chtěl být orlem.

Existuje samozřejmě situace, kdy předbíhání mezd před cenami není problém. Kdy naopak rychlý růst příjmů znamená nedluhové zvyšování životní úrovně, zdravé povzbuzení poptávky a další růstový stimul. Ale v takové situaci skutečně ani zdaleka nejsme. Musela by opravdu rychle růst produktivita práce a také celková produkce zboží a služeb, tedy hrubý domácí produkt. Pak by mohly růst mzdy klidně i výrazně rychleji než ceny bez toho, že by to inflaci dále povzbuzovalo.

Jak říkám, v takové situaci nejsme ani náhodou.

Vzájemné vztahy mezi příjmy, produktivitou práce, nabídkou a cenovou hladinou platí vždycky. V normálních dobách ale nějaké to procento tam nebo sem nehraje tak velkou roli. Vyniklou nerovnováhu vyrovnají tržní síly. Navíc se v ekonomice pohybujeme ve skutečně velkých číslech a tím je systém poněkud stabilizován již z principu své robustnosti. V dobách krizových, kdy jsou systémy obecně křehké a trhy narušené, však mohou i relativně malé disproporce vést k velkým strukturálním nerovnováhám.

Takže když dnes poslouchám různé odborářské předáky, jak vysvětlují požadavky na „dorovnání inflace“, lidsky je nesporně chápu a klidně uznávám, že mají pravdu, když mluví o tom, že si mnoho profesí růst mezd zaslouží. Jenže to je jako s tím přáním být orlem a s přitažlivostí zemskou.

V diskusích kolem požadovaných procent růstu mezd zaznívá nicméně několik dalších dosti zmatených a někdy až absurdních argumentů. Vůbec nebude na škodu alespoň dva zmínit.

První je využíván proti odborům státních zaměstnanců. Platy se veřejném sektoru byly loni o poznání vyšší než v celku ekonomiky (41 380 korun versus 37 839 korun).  To není fér argument, jakkoliv „férově“ může vypadat. Potíž je v tom, že mezi vládními a obecně veřejnými zaměstnanci je velmi vysoké procento těch, kteří mají vysokoškolské vzdělání. V podstatě celé školství, zdravotnictví a nemalá část úřednictva musí splňovat kvalifikační předpoklady a velmi obvykle k nim patří minimálně bakalářský titul. Vyšší kvalifikace obvykle znamená vyšší příjem. Férovější by proto bylo porovnávat platy ve veřejné sféře s platy vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců soukromých firem. A tam bychom tak výraznou disproporci nenašli.

Druhý divný argument naopak využívají odbory. Podle něj jsou výše uvedené příjmy za rok 2021 ovlivněny mimořádnými odměnami za kovidové období. Tím má být rozdíl mezi úrovní mezd ve veřejném a soukromém sektoru vysvětlen a legitimizován. Zase platí: Jaksi obecně lidsky mohou mít odboráři pravdu a loňský růst mezd může být mimořádný, finančně ekonomicky to však naprosto není podstatné. Z tohoto praktického hlediska platí, že vznikl rozdíl mezi průměrným měsíčním zaměstnaneckým příjmem ve veřejném a v soukromém sektoru zhruba 3500 korun. A jestli to bylo oprávněně nebo ne, zda to vzniklo díky mimořádným odměnám nebo ne, to všechno jsou okolnosti jen málo důležité.

Inflace, bazický rok 2015. Tedy 2015=100. Akcelerace růstu cen na konci roku 2021 je naprosto přesně patrná.

 

Jak jsem již zmínila: Skutečně nechci nějak zasahovat do politických bitev, které se kolem růstu mezd odehrávají. Avšak v naší situaci rozpačitého růstu produkce a ještě rozpačitějšího růstu produktivity práce nemohou mzdy závod s inflací vyhrát.

Jakmile se dostanou příjmy do čela, ukáže se, že jsou s cenovou hladinou propojeny jakousi silnou gumou (viz slovníkové heslo kvantitativní teorie peněz). Ta se napne a katapultuje inflací prudce vpřed.

Bitva za takový růst mezd, který "dorovná inflaci", je prostě a jednoduše krajností, bitvou o nemožné, je to ultimátní spor. Ale možná není třeba plýtvat tak vznešeně znějícími výrazy. Je to prostě něco podobného, jako když se pes snaží rafnout po vlastním ocase. Nebo když se chrti při závodech ženou za návnadou.

Autor: Eva Kislingerová | pondělí 25.7.2022 6:00 | karma článku: 35,84 | přečteno: 3353x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,83 | Přečteno: 556x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6133x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4332x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik