Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zastropování: Daň nutnosti a pouhé získání času

Ekonom rozhodnutí zastropovat ceny energií vyhodnotí z trojího pohledu. Ze sociálního, praktického a finančního. Jejich relevantnost nechám na čtenářích, jak myslí. Podstatné je, že z každého pohledu vychází dosti jiný výsledek.

Sociálně šlo zřejmě o nutnost. Berme za hotovou věc, že enormní růst nákladů na energie by již nebylo možné „ustát“ bez toho, že by nastaly skutečně obrovské společenské a tedy i politické dopady. Můžeme se hádat o to, zda jde o opatření v pravém smyslu slova populistické nebo ne. Když však vyhodnotíme sociální smír jako parametr mající i nesporný (a velmi, velmi důležitý) ekonomický aspekt, pak lze zastropování cen energií považovat za pokus o jeho udržení. Náklady zastropování jsou cenou vynaloženou na společensky klidnější situaci. Můžeme diskutovat, zda ta cena není příliš vysoká, avšak vždy tu bude otázka, zda by při nižší platbě mohlo být dosaženo kýženého výsledku.

Vládu je jistě možné kritizovat za "příliš levičácký" krok. Zvláště jednoduché to je, pokud kritik nenese žádný díl odpovědnosti za vývoj v zemi.

Z praktického hlediska je zastropování cen krok, který lze relativně snadno uskutečnit, prosadit (legislativně) a konečně také realizovat bez dalších zásadních nákladů a bez nutnosti nové administrativy. V tomto smyslu jde o krok efektivní. Faktem je, že je to ale krok zoufale plošný, který skutečně nerozeznává mezi tím, kdo pomoc potřebuje, a tím, kdo by se bez ní obešel. Nicméně pokračování snahy zaměřovat i nadále kroky cíleně na ohrožené skupiny by v dané situaci nutně vedlo k oddalování začátku pomoci (cílené postupy jsou náročné na přípravu) a k dalším nákladům (sice vydáte méně na pomoc jako takovou, ale část tohoto benefitu spotřebujete v nákladech distribuce).

Takže souhrnně: Z hlediska rychlosti zavedení a náročnosti přípravy naprosto jednoduché, z hlediska cílení zcela naopak. Je to kobercový nálet.

Jasně vidíme první rozpor v dosud rozvedených pohledech. Sociálně skutečně nutná opatření by měla být z principu věci cílená, což by umožnilo, aby šlo o opatření vůči konkrétním skupinám robustní. Praktická opatření ale nutně musí být ve skutečnosti plošná, protože cílení by přinášelo neřešitelné překážky v realizaci věci. Pro ilustraci: Zaslechla jsem nějaké návrhy založené na „dotaci určité spotřeby podle trvalého bydliště sociálně slabých“. Tak jen krátce: V této zemi naprosto nemá smysl diskutovat jakékoliv verze řešení čehokoliv přesně od chvíle, kdy v rámci návrhu zazní „trvalé bydliště“. Od té chvíle je zbytečné dál poslouchat, neboť jsme právě vstoupili do pralesa neřešitelných obtíží.

Čili: Správné by bylo mít cílená opatření, reálné je pouze plošné řešení.

Nejsložitější je však samozřejmě hodnocení ekonomické.

Jakékoliv stropování cen otevírá Pandořinu skřínku plnou nesmyslů. Již jsem zaslechla, že se v jakémsi rozhlasovém pořadu začalo reálně diskutovat zastropování cen potravin. To je přesně ten problém. Jednou zmáčknete knoflík „socialismus“ a hned se objeví nekonečné množství palců, které by rády mačkaly a mačkaly pořád dál.

S tím si bude muset společnost nějak poradit, protože jsme udělali krůček na cestu vedoucí v důsledku k obecné všeobjímající bídě. Je nutné dohlédnout, abychom neudělali další a je naprosto nezbytné udělat ihned, jak to jen půjde, velmi rychle čelem vzad.

Nelze nicméně neříct poznámku, že někteří lidé nyní hlasitě protestující proti socialistickému kroku vlády, ještě před pár dny či dokonce jen hodinami stejně hlasitě volali, že vláda musí konečně něco s cenami dělat a zakročit proti drahotě. Stejně tak ale nelze pominout, že jiní hned začali tvrdit, že je třeba strop nastavit mnohem níže.

To nás dostává k podstatnému a možná klíčovému ekonomickému aspektu věci. Toto zastropování je v důsledku nákladem rozpočtu a veřejných financí. Jistě bude možné přesunout ho částečně, avšak pouze dočasně jinam, ale na konci při finálním účtování vždycky padne na rozpočet. Ještě hlasitěji je nutné zdůraznit, že jakékoliv alespoň trochu myslitelné opatření má vždy tuto nepříjemnou vlastnost. Neexistuje řešení, které by ji nemělo. Což také znamená, že tento krok je odložením a přerozdělením problému. Není to řešení v pravém smyslu slova. To bude vyžadovat systémové kroky, na kterých v danou chvíli není shoda.

Zase jenom pro ilustraci na téma bumerang regulací. Mnoho lidí chválilo před měsíci maďarskou vládu kvůli zastropování ceny benzínu a nafty. Bylo to stavěno jako téměř geniální ekonomické rozhodnutí. Je potřebné vědět, že nebylo geniální a nebylo ekonomické. Inflace v Maďarsku je aktuálně 15,6 procenta a dynamicky roste. Inflace u nás je 17,2 procenta a vypadá to, že vrchol byl dosažen, dostali jsme se do fáze mírného meziročního poklesu. V mezidobí maďarský rozpočet mimořádně krvácel a celý petrochemický průmysl včetně distribuce utrpěl těžké rány. Regulace cen pohonných hmot v praxi padla. To jen pro příklad, že v ekonomice není nic zadarmo, všechno se na konci musí vyúčtovat a zaplatit.

Křivka meziročních inflačních dat se v České republice zastavila. V Maďarsku, které spotřebitelské ceny půl roku silně regulovalo, naopak růst zrychluje.

 

Přesto, pokud zohledníme všechna tato hlediska, vláda stanovením cenových stropů elektřiny a plynu udělala, co prostě musela. Je třeba dále tlačit na kontinentální řešení, je třeba dále konat skutečně systémové změny a v rámci EU a opravdu rychle reformovat energetickou politiku. Vláda by také měla analyzovat veřejně dlouhodobé důvody krize a tyto důvody velmi systematicky komunikovat. Podat veřejnosti konkrétní zdůvodnění toho, co udělala a co naopak neudělala.

Přece jenom je nutné s občany mluvit. Ještě se to bude hodně hodit.

V dalších měsících napětí kolem cen opadne. Jenže to bude oddych jen zdánlivý. Už brzy přijde jiné. Už nemůžeme utíkat před prohlubováním schodku veřejných rozpočtů a před rostoucí cenou dluhu. Tomu se teď nikdo nevěnoval (logicky, nebyl čas), ale je to naprostá tragédie, střednědobé vládní dluhopisy se prodávají za pět a více procent. Potíže s cenami energií bylo možné rozmělnit a odložit. Dluhovou spirálu takto nevyřešíme. Té se bude nutné postavit.

Autor: Eva Kislingerová | středa 14.9.2022 0:34 | karma článku: 22,73 | přečteno: 688x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,40 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6131x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4331x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,31
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik