Fungují sankce nebo nefungují sankce?

27. 09. 2022 11:02:07
Maďarsko chce navrhnout zrušení protiruských personálních a ekonomických sankcí. Hlavním argumentem je, že nefungují. Je to zajímavá otázka, přičemž odpověď je závislá na jediném: Co si kdo představuje jako „fungování“?

Když začaly vyspělé země a s nimi i řada dalších uvalovat na konci února 2022 sankce na Ruskou federaci, existovala určitá skupina lidí, kteří pod vlivem jejich masivnosti (či čeho) věštili rychlý pád ruské ekonomiky. Možná byla ta jejich očekávání až příliš sdílena médii, takže to nakonec mohlo vypadat jako hlavní myšlenkový proud ve veřejné diskusi na toto téma.

Ve skutečnosti tím nikdy nebyl. Většina relevantních ekonomů a konec konců i politiků totiž říkala něco jiného: Sankce Ruskou zasáhnou, ale nelze si představovat, že se pod jejich tíží Rusko zhroutí. Konec konců ZDE je jeden text na toto téma pro ukázku.

Abychom si to představili na nějakém vcelku jednoduchém modelu.

Řada zemí je cílem poměrně rozsáhlých mezinárodních sankcí. Žádná na tom není ekonomicky nějak skvěle, ale také se nedá říct, že by se doslova a skutečně hroutily. Klasický příklad je Kuba, ale můžeme sáhnout po Venezuele, Severní Koreji, Íránu... Všechny tyto a mnohé další státy ve větší nebo menší míře čelí nějak rozsáhlým sankcím. A u všech platí, že je to poznamenává, je to pro ně velký problém, má to značný dopad na životní úroveň obyvatel, ale to pořád není nic, co by se dalo nazvat „zhroucením“.

Konec konců, když jde doopravdy do tuhého, tak se vždycky najde nějaký spojenec, který pomůže. Když už ne přímo, tak alespoň s nějakým obcházením obchodních omezení, zprostředkováním jinak nedostupného zboží a podobně. Je to drahé, zoufale neefektivní, ale nějak se to vždycky udělá.

Takže sankce nepřivedou ekonomiku ke krachu, k rozpadu, k ničemu tak dramatickému.

Co sankce mohou, to je zabránit rozvoji a nasměrovat zemi k postupnému, avšak nevyhnutelnému zaostávání. Pokud nejste schopni sdílet řešení a technologie, pokud k takovému sdílení ztratíte přístup, pak vám nutně začne docházet dech. Obejít sankce jistě lze, ale není možné to dělat v rozsahu, který pokryje celkové potřeby ekonomiky a spotřebitelů. To má jednoduchý ekonomický důvod – jakékoliv obcházení znamená mnoho zprostředkovatelů, zprostředkovatelé jsou drazí. Ve finále získáte to, co skutečně nutně potřebujete, ale za cenu nepoměrně vyšší, než je cena normální.

Občas se objevují tvrzení, že sankce ve skutečnosti Rusko posilují. To je z hlediska argumentační logiky a ekonomických zákonitostí tvrzení poněkud absurdní. Není jasné, jak by toho měly dosáhnout jinak, než že ho naučí hospodářské efektivitě, samostatnosti a soběstačnosti.

Pak je ale nutné se ptát, proč se těmto dovednostem Rusko nenaučilo dávno? Letmé nahlédnutí do ekonomických médií nám prozradí, že jen od roku 2010 vyhlásily vlády Ruské federace nejméně tři projekty modernizace svého národního hospodářství. Nezdá se, že by to mělo jakékoliv skutečné výsledky. Naopak neustále rostl podíl surovin a těžkého průmyslu na vývozu. Životní úroveň běžného člověka v takové zemi připomíná jo-jo. Když jsou suroviny drahé, trochu se zlepší. Když zlevní, všechno "jde do kytek". Stabilita veškerá žádná.

Navíc dokladů o tom, že sankce proti Rusku zasahují tamní ekonomiku poměrně tvrdě, je více než dostatek. A to přes informační embargo na řadu statistických dat, které bylo uvaleno za poslední měsíce. Například máme velmi nejasné informace o exportu a importu Ruské federace. Nicméně satelitní snímky ukazují vážný pokles těžby ropy (v rozmezí deset až spíše možná i třicet procent), podobně je jisté, že Rusko pálí významnou část získaného plynu (zásobníky jsou nacpané, trasy do Číny nedostatečné, kapacity zkapalňování naprosto nedostačující a těžbu není technologicky možné jen tak „přerušit“). Dostupné informace hovoří o kolapsu či skutečně vážných problémech v řadě odvětví (výroba automobilu je klasický případ).

Samozřejmě proti tomu stojí zprávy o rekordních inkasech Ruska za export v prvním pololetí roku 2022. No ano, ale to se stalo v době rekordních cen a v čase, kdy sankce teprve postupně nabíhaly, navíc nezasahovaly existující kontrakty. Všechno má nějaké zpoždění a zrovna toto je „mašina“, která setrvačností ujede ještě hodně velkou vzdálenost. Šest měsíců není tak úplně míra.

Maďarsko hodnotí výsledky sankcí, jako by šlo o sprinterský závod. Tak to ale vůbec není, Toto je běh na vytrvalecké trati. Nicméně jádrem argumentace budapešťské vlády je především teze, že na Západ mají sankce vyšší dopad než na sankcionovaného.

Ani to však není tak úplně pravda. Nemá smysl si navzájem věšet na nos bulíky. Ve skutečnosti energetická krize započala před válkou a bude pokračovat bez ohledu na to, zda sankce jsou nebo nejsou. Daleko důležitějším zdrojem problému byla a je německá energetická politika s extrémně necitlivým zacházením s celým systémem a zároveň francouzské podfinancování jaderné energetiky. Nu a ano, oboje souvisí s přehnaným optimismem o cestě k dekarbonizaci souběžně s cestou k opuštění jádra. Vysoká cena vyvolaná nedostatkem plynu je akcelerátor problému, nikoliv spouštěč.

To jsou skutečné stavební kameny krize. Potíže s plynem nazvěme s klidným svědomím sekundárními. A pokud plyn (a trochu ropu) odečteme, tak protiruské sankce nestojí vyspělé země v podstatě žádné významné peníze nebo alespoň nepřinášejí nic tak podstatného, že by to nešlo vcelku rychle a bez větší bolesti vyřešit.

Představa vlády v Budapešti, že otevřením kohoutků s plynem se svět stane skvělým místem a rajskou zahradou sršící hospodářským růstem hnaným "levným" plynem, není pravdivá. Hospodářské problémy nejen kontinentu, ale i celosvětové ekonomiky mají daleko podstatnější základy, než jsou dvě roury na plyn. Jejich popis by vydal na knihu, ale jen na okraj: Patří mezi ně i populistická socializace vyspělých ekonomik, ve které právě maďarská vláda patří s přehledem na špičku pelotonu.

Autor: Eva Kislingerová | úterý 27.9.2022 11:02 | karma článku: 39.82 | přečteno: 5510x

Další články blogera

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 592 | Diskuse

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma článku: 35.69 | Přečteno: 4269 | Diskuse

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma článku: 26.57 | Přečteno: 606 | Diskuse

Eva Kislingerová

Nelžeme si. Koruna není „výkonná“

Nemám chuť vstupovat do diskuse na téma "koruna versus euro". Jsem mírným příznivcem společné měny, nicméně stav naší ekonomiky je nyní stejně takový, že další dva roky nemá o zahájení procesu přijetí eura smysl mluvit.

3.1.2024 v 7:29 | Karma článku: 36.54 | Přečteno: 3350 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.32 | Přečteno: 382 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 42.76 | Přečteno: 5942 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 10202 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 327 | Diskuse
Počet článků 100 Celková karma 28.19 Průměrná čtenost 1340

Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...