Co mají společného Čína a Enron

4. 11. 2022 13:52:27
Myslíte si, že největší hrozbou pro světovou ekonomiku je válka na Ukrajině a suroviny? Ale kdeže. Při vší úctě k ruské ekonomice a fascinujícím surovinovým zdrojům Sibiře: Skutečný problém pro příští roky je Čína.

A zase. Nechme být politiku. Poslední sjezd tamní komunistické strany sice vyvolal vzpomínky na Velkého kormidelníka Mao-ce-tunga včetně kultu osobnosti, ale to je tak nějak vnitřní věc Číny jako takové a to si budou muset Číňané vyřešit nebo se s tím vyrovnat sami. Ve skutečnosti je potíž schovaná trochu jinde než ve výsledku několikadenního jednání.

Ideje totiž mají následky, jak nás poučil Richard Weaver. Takže nejde o těch několik dnů, ale o posledních osm let čínského politického vývoje, které byly cestou od náznaků (politických) reforem zpět k uniformitě. To se nutně muselo nějak projevit.

Z dějin velmi dobře víme, že utužování politického systému naprosto nutně vede k utužování systému ekonomického. A pořádně „utužený“ ekonomický systém vede k jedinému: K postupnému, ale neúprosnému snižování efektivity. To může trvat dlouhé roky, dokonce to může přinést i období dynamického růstu, nakonec si to však vždy a bez výjimek vybere konečnou daň. Zažil to starověký Řím. První století císařství bylo obdobím největšího ekonomického vzedmutí říše. Následovaly dvě století úpadku občas relativně úspěšně maskované obsazováním nových území, které bylo vystřídáno stále drtivějšími porážkami a na konec i úplným hospodářským i politickým rozvratem. Nacistické Německo bývá označováno za ekonomický zázrak. Nebylo. Málo se to ví, ale v roce 1938 před záborem českého pohraničí a následným vyvoláním války stálo před ekonomickou krizí. Režim válku nutně potřeboval. Trochu podobně to zažil opakovaně a na konec zcela fatálně sovětský ekonomický systém. Každý ten příběh byl trochu jiný, jenže ono nezáleží až tak na vnějších okolnostech. Záleží jenom na míře onoho „utužování“.

Ale jak již bylo řečeno, ani poslední čínské politické změny, jakkoliv při pohledu ze zahraničí mohou vypadat negativně samy o sobě, nejsou ten problém, o kterém je řeč. Ten totiž postupně bobtná dlouhé roky.

Čínská ekonomika je plná vnitřních nerovnováh a problémů. Již v minulém desetiletí vystrkovaly růžky, ale byly přehlušovány pravidelně sice (z historického pohledu) menšími, ale stále obdivuhodnými růsty hospodářství. Jenže ono je to trochu jako onen slavný okamžik, kdy správní rada americké energetické společnosti Enron na začátku prosince 2001 oznámila největší růst v dějinách firmy... a také nutnost přecenit aktiva za 600 milionů dolarů. Vedení firmy tehdy konsternovaným zaměstnancům a investorům řeklo: Rosteme jako z vody, což je skvělé, ale jsme v bankrotu, což je trochu horší.

Vnitřní dluh Číny je něco, co si v českých poměrech těžko představit. Nebo si umíte představit osm a půl bilionu dolarů? Jenže to je jenom vládní dluh a představuje zhruba 50 procent HDP. Celkové čínské zadlužení (vláda, municipality, podniky, domácnosti) je někde nad úrovní 300 procent HDP (třeba tak asi 53 bilionů dolarů). Touto dobou možná atakuje 400 procent. Na rozdíl od vyspělých zemí to nevíme přesně, protože tamní systém maskování dluhu je neobyčejně vynalézavý. Infrastrukturální projekty municipalit jsou například financovány neobyčejně složitou strukturou státem zajištěných fondů, které vydávají obrovské množství různorodých dluhopisů. To trochu připomíná jiný americký příběh, tentokrát ten s CDO (collateralized debt obligation), u kterých se (s mírnou nadsázkou, ale nikoliv velkou) v roce 2007 zjistilo, že ono collateralized (zajištění) je dáno přes X převodových pák hypotékou na polorozpadlou chatku nezaměstnaného černocha kdesi v Mississippi. Což není zase tak velký rozdíl oproti zjištění, že váš dluhopis je zajištěn několika kilometry dálnice, po které projede kdesi na pomezí Tibetu pár aut za hodinu.

Zatímco absolutní dluh je trochu záhadou, analytici se více méně shodují, že jenom v letech 2010 až 2020 se čínský celkový dluh minimálně zdvojnásobil. Zapomeňme na chvíli na hodnoty v dolarech nebo na jednotlivé relativní růsty. Zde je podstatné to naprosto šílené tempo.

Což by ale pořád nebyl zase takový problém, kdyby hospodářský růst zůstal na úrovni desetiletí předešlého. Čili: Kdyby se růst dluhu promítal do růstu HDP. Jenže nezůstal a nepromítal. Jak ostatně ukazují pěkně následující grafy.

Graf: Meziroční reálné růsty HDP v Číně

V roce 2021 přišlo po celosvětově mizerném roce 2020 vzepjetí na osm procent růstu, data za rok 2022 jsou však „špatná“ (3,2 procenta) a výhledu na rok 2023 (4,4 procenta) se obecně příliš nevěří. Proč ty uvozovky u slova špatná? Protože 3,2 procenta růstu by ve vyspělých zemích byla velká paráda a důvod k oslavám. Jenže pro zvládání čínského dluhu a pro jeho přirozené umořování nebo alespoň udržování na stejné úrovni ve vztahu k HDP je potřeba růst minimálně zhruba šest procent. A to je hranice, která je v danou chvíli v nedohlednu.

Ještě lepší obrázek poskytuje graf po celých dekádách vývoje.

Graf: Průměrné roční růsty HDP Číny podle dekád

Pěkně to celé dává najevo a shrnuje čínská měna jüan. Jak ostatně ukazuje další graf.

Graf: Vývoj kurzu jüanu k americkému dolaru

Čínské vedení stojí před těžkou volbou.

Může dále otevřít dluhová stavidla, pumpovat do ekonomiky další úvěry a doufat, že ve stále rigidnějším hospodářském systému dokáže zajistit jejich vysokou efektivitu, která se překlopí do dostatečného růstu HDP. Čili se pokusí ubít dluh dalším dluhem. Což je možné, avšak pouze za splnění podmínky opravdu vysoce efektivního využití dluhu.

Pravděpodobnější ale je, že tím se problém jenom odloží za cenu jeho dalšího zvětšení.

Nebo může přistoupit k reformám, nutně velmi bolestivým. Aniž bych se tvářila jako odborník na vnitřní čínské poměry, tak mi to připadá pro čínské vedení politicky neúnosné. Znamenalo by to přiznat, že posledních deset let bylo špatně, tentokrát bez uvozovek.

Abychom si problémy velké východní říše nějak zasadili do souvislostí. Přes zadýchávání čínské ekonomiky v minulé dekádě tvořil její růst zhruba 40 až 50 procent celkového světového růstu. Takže čínské potíže jsou globální potíže.

A to ani raději nemyslet na možnost, že by se čínské vedení rozhodlo vyřešit problémy nějakým tím zahraničním dobrodružstvím.

Autor: Eva Kislingerová | pátek 4.11.2022 13:52 | karma článku: 22.18 | přečteno: 612x

Další články blogera

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 717 | Diskuse

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 4277 | Diskuse

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma článku: 26.68 | Přečteno: 607 | Diskuse

Eva Kislingerová

Nelžeme si. Koruna není „výkonná“

Nemám chuť vstupovat do diskuse na téma "koruna versus euro". Jsem mírným příznivcem společné měny, nicméně stav naší ekonomiky je nyní stejně takový, že další dva roky nemá o zahájení procesu přijetí eura smysl mluvit.

3.1.2024 v 7:29 | Karma článku: 36.54 | Přečteno: 3352 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 79 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 26.40 | Přečteno: 574 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 915 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.05 | Přečteno: 1597 | Diskuse
Počet článků 100 Celková karma 28.98 Průměrná čtenost 1342

Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...