Ale no tak, pane poslanče!

6. 01. 2023 10:59:17
Jistý vlivný politik jisté vlivné parlamentní strany oslavil konec roku vcelku radostným postem na Facebooku, kde se potěšil silnou korunou. Mezi řádky naznačil, že je nám s rostoucí měnou lépe než by nám bylo s eurem.

Kdo to byl, to není podstatné. Nejde totiž vlastně vůbec o jeden konkrétní post, ale o to, jak se celá debata o euru v této zemi docela často míjí s realitou. A to vinou fandů i odpůrců.

Jen na okraj zmíním, že zrovna tohoto pána mám v oblibě a vážnosti. Navíc má určitě pravdu v tom, že když fandové eura komentují každé oslabení české měny, také to nemá žádný faktický obsah. Ale někdo to říct musí: Žádný skutečný obsah nemá ani to, že zrovna teď koruna posiluje. Není to totiž posílení fundamentální. Takže silná koruna (vůči euru) je sice z hlediska brždění inflace dobrá věc, ale jinak nám ten nejsilnější kurz za jedenáct let moc velkou radost dělat nemá.

A již vůbec není důvodem k triumfalismu nad eurem.

Podívejme se na to trochu více ekonomicky a trochu méně z pohledu „výhra x prohra“ nebo toho oblíbeného „já jsem vám to říkal“.

Za prvé. Základní sazba Evropské centrální banky jsou dvě procenta. Základní sazba České národní banky je sedm procent. Ten rozdíl je úrokový diferenciál. Koruna nyní nabízí výrazně vyšší zhodnocení (úrok) oproti euru. To znamená, že politika ČNB tenduje k silnější koruně (vůči euru), protože láká investory ke koupi korun.

Za druhé. Koruna je především volatilní, nestálá. Ještě celkem nedávno (před několika měsíci) ČNB intervenovala ve prospěch národní měny, protože nedůvěra trhů posílala měnu příliš nízko. Což pak znamenalo dovoz inflace skrze kurz. To se teď otočilo. Ale taková houpačka skutečně není argumentem o nějaké zásadní výhodě koruny nad eurem. Naopak. Z hlediska exportérů i importérů je volatilita domácí měny k vzteku a v lepším případě to znamená náklady na zajištění proti kurzovému riziku.

Za třetí. I při klíčové sazbě dvě procenta je inflace na euru v průměru těsně nad deseti procenty. Inflace koruny je někde u osmnácti procent při sazbě sakra vyšší (jak jsme výše viděli, tak více než trojnásobné). Zatímco kurz a klíčová sazba nemusí nutně většinu občanů nějak dramaticky zajímat (kromě času dovolených a kromě dlužníků), tak inflace zajímá až na pár skutečně velmi bohatých jednotlivců v podstatě naprosto každého. A fakt, že průměrná inflace na euru je sakra nižší, než jaká je inflace na koruně, nelze oddiskutovat.

Za čtvrté. Toto posilování koruny je všechno možné, jenom ne zdravé. Růst české měny říká, že se nyní sešla skupina důvodů, které dohromady vytvořily vysokou poptávku, a tedy tlak na posilování měny. Ale každopádně z toho ani náznakem nelze vyvodit, že by existovaly fundamentální důvody pro posilování koruny k euru. Především ani náhodou nemáme nějaký viditelně rychlejší růst produktivity práce, než má eurozóna. A tím v podstatě diskuse končí, všechno dál je již jenom ideologie.

Za páté. I když silnější koruna má výborný důsledek ve snížení tlaku na import inflace skrze ceny dováženého zboží, je samozřejmě problémová z hlediska exportu. Kdyby koruna posilovala díky rychlému růstu produktivity práce, nebyl by to takový problém. Ale když posiluje v době, kdy tento ukazatel ve srovnání s hlavními odběrateli a dodavateli v nejlepším stagnuje, je to pro vývozce velmi špatně.

Graf odhaluje další dvě věci. Z hlediska dlouhodobého koruna opravdu posiluje. Což je ale dané nutně rychlejším růstem ekonomiky z nízkých základů oproti nejvyspělejším evropským zemím. Hlavní kus tohoto posilování se odehrál před více než dvaceti lety. To zase není nějaká něčí mimořádná zásluha. Druhá věc je také zjevná. Od roku 2007 v podstatě přešlapujeme na místě.

Jestli si můžeme vzít z aktuálního posilování koruny jednu věc jako dobrou zprávu, tak je to fakt, že investoři zjevně uvěřili současné vládě její rozhodnutí stabilizovat veřejné finance. Fakt, že se nechávají přitahovat vysokým úrokem totiž mimo jiné znamená, že nevyhodnocují (naopak od doby před rokem či půlrokem) vývoj veřejných financí a v důsledku koruny jako tak extrémně rizikový. Tato důvěra (pokud nebude zklamána) je dobrý základ pro postupné obnovení zdravého základu české ekonomiky.

Pan poslanec má tedy v onom postu jednu velkou pravdu, že diskuse o přijetí eura je v našich krajích plochá, nemá potřebnou kvalitu. K tomu musím dodat, že vinou obou táborů. Je dokonce tak slabá, že připomíná diskusi o globálním oteplování. Vždyť jistě všichni známe onu záměnu počasí a klimatu, kdy jedna strana ve studené části prosince křičí „jaké že oteplování máte na mysli?“, strana druhá o týden později po oteplení vítězně vyhlašuje, že klimatická změna byla naprosto zjevně potvrzena.

Popravdě, nyní ale stejně není správný čas diskutovat o přijetí eura. Nejdříve se musíme dostat z problémů. A ještě jednou popravdě: Naše ekonomika je nyní tak nestabilní, že je pro ní problém posilování koruny i oslabování koruny. Oba tábory by měly spíše diskutovat o tom, co udělat s tou prokletou volatilitou.

Autor: Eva Kislingerová | pátek 6.1.2023 10:59 | karma článku: 30.58 | přečteno: 4591x

Další články blogera

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 717 | Diskuse

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 4277 | Diskuse

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma článku: 26.68 | Přečteno: 607 | Diskuse

Eva Kislingerová

Nelžeme si. Koruna není „výkonná“

Nemám chuť vstupovat do diskuse na téma "koruna versus euro". Jsem mírným příznivcem společné měny, nicméně stav naší ekonomiky je nyní stejně takový, že další dva roky nemá o zahájení procesu přijetí eura smysl mluvit.

3.1.2024 v 7:29 | Karma článku: 36.54 | Přečteno: 3352 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 596 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1570 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 100 Celková karma 28.98 Průměrná čtenost 1342

Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...