Padá máslo! Něco si přejte!

29. 05. 2023 10:42:08
Novináři jistého deníku byli nedávno překvapeni, že cena másla klesá. Ach, jak hluboká a nekonečná nedůvěra k trhu a k jeho zákonitostem se za tím překvapením skrývá. Přitom sledujeme v přímém přenosu jeho fungování.

A také to, oč lepší by mohlo být, kdyby... Kdyby byl náš trh dokonalejší, méně regulovaný, více soutěžní.

Pár faktů. Předloňský (zhruba od července 2021) a loňský raketový růst cen mléčných produktů (který se zlomil až v letošním prvním čtvrtletí), vedl ke snížení spotřeby o šest procent. Šestka samozřejmě není nijak vysoké číslo, myšleno sama o sobě. Ani z hlediska matematiky nijak zaoblené (jinak je to s tvarem). Třeba deset, pětadvacet nebo 33, to jsou samozřejmě psychologicky daleko vlivnější čísla. Jenže pokles odbytu o šest procent, to je skutečně hodně. Je třeba mít na paměti fixní náklady. To jsou ty, které se nemění, ať prodáte 100 kusů nebo 94 kusů, jenom se pak musí rozpočítat ne na tu stovku, ale právě jenom na 94 kusů. Podobně je nutné vzít do úvahy celkem dost dalších okolností. A když se to sečte, tak je vidět ten průšvih.

Průšvih pro producenty, ale vítězství spotřebitele.

Což je právě ono působení trhu, které staví výrobce mléka, zpracovatele a celý řetězec před problém. Na prudkém zdražení tu a tam někdo na začátku vydělá, ale postupně začne trh utahovat šrouby. Samozřejmě mediálně to není už tak zábavné. V době raketového růstu cen se zdá, že nic jiného není zajímavé, že jenom a pouze toto určuje běh světa. Pokles je pak pomalejší a rozvláčný, takže žádné fanfáry, které by trh pochválily za to, jak pěkně funguje, nezní.

Pochopitelně titulek „Chléb je nejdražší v dějinách“ je pro prodej novin zajímavější než „Máslo je nejlevnější za poslední dva roky“ nebo „Máslo stojí stejně jako před deseti lety“. Ale o to zde tolik nejde.

Vzpomeňme raději na „dobré“ rady typu „je třeba zastropovat ceny“. Dost možná, že padaly od stejných lidí, kteří jsou nyní překvapeni poklesem. Ostatně pěknou klasiku nám může nabídnout neparlamentní politická strana PRO a její šéf Jaroslav Rajchl. Podle něj měla nafta a benzín kvůli liknavosti vlády stát už dávno sto nebo i 150 korun za litr.

Samozřejmě nestojí. Celé to byl výmysl, včetně těch velmi specificky interpretovaných „odkazů“ na analytiky. Z tohoto pohledu je to banální příhoda, která nemá jakoukoliv váhu.

Co je zajímavější, to je způsob, jakým to na nemalou část veřejnosti skutečně zafungovalo. A vlastně stále funguje.

A to i přes skutečnost, že průměrná cena pohonných hmot je nominálně stejná, jako byla v letech 2013 až 2015. Nebo během celého roku 2021.

Co to znamená? Že nemalá část naší veřejnosti žije duchem stále v plánované ekonomice, kde nejlepší způsob, jak něco řešit, je určit cenu a na té trvat. Což překvapivě platí i o mnoha lidech, kteří sami sebe označují za pravici a v průzkumech veřejného mínění se označují za voliče stran, které zase samy sebe označují za pravici, ve skutečnosti jsou ale všichni dohromady esencí naprosté a té nejlevicovější levicovosti. Naprosto nechápu, jak kdokoliv, kdo se deklaruje coby pravicový či středový volič, může popřávat sluchu politikům, kteří se deklarují jako pravicoví nebo středoví politici, přičemž požadují regulaci cen.

Ještě si dokáži představit nějaké přechodné (dočasné) snížení spotřební daně k urovnání největšího cenového skoku, ale opravdu regulace?

Takže nafta spadla, padá i máslo, je čas si něco přát. To něco by mělo být, aby co nejvíce lidí v této zemi pochopilo, že cenové regulace jsou cesta do pekel a zafixování nějakého konkrétního stavu bez naděje na řešení. Že takový krok vždy vede jenom a pouze k středně i dlouhodobému zhoršení situace spotřebitele.

Autor: Eva Kislingerová | pondělí 29.5.2023 10:42 | karma článku: 24.07 | přečteno: 683x

Další články blogera

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 717 | Diskuse

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 4277 | Diskuse

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma článku: 26.68 | Přečteno: 607 | Diskuse

Eva Kislingerová

Nelžeme si. Koruna není „výkonná“

Nemám chuť vstupovat do diskuse na téma "koruna versus euro". Jsem mírným příznivcem společné měny, nicméně stav naší ekonomiky je nyní stejně takový, že další dva roky nemá o zahájení procesu přijetí eura smysl mluvit.

3.1.2024 v 7:29 | Karma článku: 36.54 | Přečteno: 3352 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1570 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 100 Celková karma 28.98 Průměrná čtenost 1342

Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...