Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Upracovavši se? Můžeme si za to sami

Vážení čtenáři. Za prodloužení věku odchodu do důchodu si můžeme sami. Zůstáváme v tomto slzavém údolí až do skutečně vysokého věku. Dynamické prodlužování lidského života je fajn pro lidi, ale smrtící pro systémy.

Především pro důchodový.

Stačí se letmo podívat na jeho tuzemské dějiny, aby bylo jasné, že takto to fakt fungovat nemůže.

Jedna z mnoha reforem penzí proběhla v roce 1924 v tehdejším Československu. Důchodový věk byl stanoven na 65 let. Kdo se takového věku dožil, měl tehdy před sebou jako muž ještě v průměru 11,7 roku života, jako žena 12 let. Což vypadá fér. Jenže důležité je to „kdo se dožil“. Reálně se totiž oněch 65 let dočkalo dost málo lidí. Střední délka života byla v oné chvíli 52,6 roku u muže a 55,8 u ženy. Takže reforma to byla krásná. Zvláště pro penzijní ústavy. Nějaké tři čtvrtiny pojištěnců a spíše více totiž mohly radosti penzistů sledovat pouze ze hřbitova.

Další reforma nastala v roce 1948. Důchodový věk byl stanoven na 60 let. Kdo se této magické chvíle dočkal, měl před sebou obvykle ještě 15,2 (muž) nebo 17,2 (žena) roku života. Což vypadá skoro by se řeklo skvěle. I tady je ono „kdo se dočkal“ důležité, protože střední délka života byla 61,6 a 66,2 roku. Penze se dožila asi tak polovina pojištěnců.

Skočme do roku 1985, to sice neproběhla žádná reforma (ta byla už 1965), ale může to dobře ilustrovat časy pozdního reálného socialismu.

Věk odchodu do důchodu byl tehdy (od onoho roku 1965) nastaven na 60 let pro muže a 57 až 53 pro ženy v závislosti na počtu dětí. Pozitivní diskriminace matek byla pokusem režimu povzbudit upadající porodnost. Z hlediska pojistné matematiky a stability systému to byl samozřejmě naprostý nesmysl až hloupost (ženy se obecně dožívají vyššího věku a počet dětí, pokud není extrémně vysoký, v tom nehraje příliš velkou roli), nicméně tehdejší politici dobře věděli, že finanční dopady změny nastanou až někdy v budoucnu. Což je tolik netrápilo. V situaci trvající hospodářské stagnace poloviny 60. let však režim nemohl pro podporu porodnosti sáhnout k tomu, co udělal v narůstající frustraci z neúspěchu o sedm let později, totiž k vyšší redistribuci veřejných prostředků rodinám s dětmi.

V onom roce 1985 již dávno efekt dětských přídavků pominul, porodnost klesala, ale stát horečnatě řešil kapacity škol. Důchodový systém stále celkem spolehlivě zachraňovala úmrtnost. Střední délka života u mužů byla 67,5 a u žen 74,8 roku a díky skvělé péči socialistického systému o zdravotnictví a životní prostředí se za těch 20 let (mezi 65-85) v podstatě vůbec nezvýšila. Díky tomu byl penzijní systém stabilní, protože málo důchodců = malé náklady. Jinak řečeno: více než třetina pojištěnců se k velké radosti správců státní kasy důchodu vůbec nedožila. Ve většině šlo o muže, ti šťastnější z nich strávili v penzi v průměru necelých osm let. Ženy na tom byly podstatně lépe. Za prvé se jich důchodu dožilo podstatně více, za druhé měly vyhlídku na více než osmnáct let penze.

I na to měl ale komunistický systém řešení. Platový a personální systém oněch časů vedl k tomu, že výměry důchodů u žen byly dramaticky nižší než u mužů. Aby se žena dostala s důchodem alespoň někam k tehdejšímu průměru, musela „nasluhovat“. Jinými slovy řečeno platilo, že značná část žen pracovala v době nároku na důchod a ve skutečnosti byly mnohdy zaměstnány ještě daleko po šedesátém roce věku.

Pád komunistického režimu vedl zvláště v posledních dvaceti letech k výrazné demografické změně. Střední délka života se od roku 1989 prodloužila u žen o sedm let a u mužů o osm let. Ještě větší skok je u naděje dožití. Pětašedesátiletý muž měl v roce 2022 průměrně šanci na dalších 16 let života, žena skoro na dvacet (v roce 1985 to bylo 11,5 a 14). To není něco, s čím by průběžný penzijní systém počítal a byl na to připravený. Zvláště, když nyní je pravděpodobnost dožití se 65 let velmi vysoká (především naprosto dramaticky vyšší než v onom roce 1985).

Utěšeně rostoucí střední délka života je dobrá zpráva pro lidi. Kdo by se nechtěl dožít vyššího věku? Ale pro důchodové systémy je to rána.

 

Takže za nutnost reformy důchodového systému nemůže ani nynější premiér, ani minulý premiér, ani Václav Klaus, a dokonce ani Miroslav Kalousek. Může za něj výrazné zlepšení životního prostředí, pokles počtu kuřáků, kvalitní a dostupná lékařská péče, a tak nějak celkově si za tu nutnost změn můžeme všichni dohromady společně.

Parametrické změny v důchodech jsou jedna z mála reálných cest, jak udržet důchodový systém alespoň trochu stabilní.

Prodloužení věku odchodu do důchodu na 67 let vrátí alespoň zhruba dobu pobírání penzí do limitů, na které je celý systém průběžného financování stavěn. Samozřejmě je zde námitka, a to námitka naprosto relevantní: „A co věk dožití v relativním zdraví? Ten nikoho nezajímá?“

Já myslím, že to politiky zajímá a dělá jim to napříč spektrem těžkou hlavu. Jenže koho to naprosto nezajímá, to je pojišťovnická matematika. Čísla ukazují naprosto jasně, že bez ohledu na věk dožití ve zdraví jiné řešení, než reforma začínající parametrickými změnami, ve skutečnosti neexistuje. Diskuse by se měla soustředit skutečně na to, aby změny byly alespoň relativně citlivé k náročným profesím, aby nevytvářely extrémní tvrdost u některých skupin.

Ale diskutovat o jejich nutnosti je ztráta času. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Kislingerová | pondělí 19.6.2023 8:43 | karma článku: 22,62 | přečteno: 747x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 19,47 | Přečteno: 585x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6159x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 794x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4333x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,16 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Polsko zadrželo na hranicích ruského dezertéra, Moskva o něm chce informace

9. května 2024  16:29

Polská pohraniční stráž před časem zadržela na východě země ruského vojáka, který ilegálně...

VIDEO: Oddanost není bezbřehá. Někteří důstojníci Putinovi nezasalutovali

9. května 2024  16:11

Během oslav Dne vítězství na vojenské přehlídce v Moskvě nevládla úplně jednotná atmosféra, jak by...

Havlíčkův vodopád vulgarismů. Citoval starostu Novotného a káral premiéra

9. května 2024  15:52

Provokativně vystoupil ve Sněmovně šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček. Chce, aby se premiér a...

České voliče k evropským volbám žene protest proti vládě, ukázal průzkum

9. května 2024  15:39

Jako nejčastější důvod pro účast v červnových volbách do Evropského parlamentu je pro české voliče...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 30,12
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik