Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pravda Sergeje Lavrova

Ministr zahraničí Ruské federace Sergej Lavrov nedávno prohlásil, že válka na Ukrajině bude znamenat „smrt západního globalismu“. Jakkoliv se Lavrov v poslední době (podle mého) často mýlí, v této věci má pravdu.

Tato smrt však nastane ze zcela jiných důvodů, než jaké má na mysli ministr zahraničí.

Podle něj se vlivem konfliktu na Ukrajině přesune pozornost mnoha zemí od globalizace, kterou Rusko interpretuje jako vynucenou úzkou spolupráci zbytku světa s Evropou a Spojenými státy, k tomu, co Moskva nazývá „multipolárním světem“, ve kterém má nicméně Rusko postavení jedné z imperiálních mocností. Význam nadnárodních organizací „ovládaných Spojenými státy“ poklesne. Místo nich vyrostou nové „zóny“ jako je BRICS. To je v kostce přednesený scénář.

Nechci se plést do nějakých zásadních geopolitických úvah a složitostí, filosofovat a vytahovat Huntingtona nebo Fukuyamu. Popravdě mne takové akademické úvahy příliš nezajímají, protože jsou lepší jako obsah knížek než jako reálné vodítko ve skutečném světě. Nicméně z pohledu ekonomky se nabízí řada poznámek k těm představám, s nimiž Sergej Lavrov vystoupil. A myslím, že i poznámek užitečných, neboť se dotýkají příštího hospodářského směřování.

Jak jsem řekla, Lavrov má pravdu. Globalizace v té nadšené a všeobjímající podobě, jakou přinesl konec dvacátého a začátek 21. století, skutečně nepřežije. Není to ale systémový ekonomický problém globalizace jako takové. Ta díky velmi svobodné a téměř neomezené výměně zboží, služeb i kapitálu přinesla užitek v principu všem účastníkům (že někteří méně schopní záviděli více schopným, že mají také více užitku, to je standardní kolorit světa, nikoliv důkaz chybnosti globalizace). Každopádně platí, že čím větší svoboda obchodu a podnikání, tím více využití komparativních výhod, tím větší využití potenciálu a tím vyšší užitek pro všechny. Má to jednu chybu. Čím více do tohoto systému postaveného na svobodě a vůli jednotlivce vstupují „strategické“ státní zájmy, tím rizikovější je tento systém pro ty, kdo takové „strategické“ státní zásahy nedělají.

Takže skutečná globalizace nemůže v dlouhodobém měřítku fungovat s Čínou, Ruskem a případně dalšími polostátními a do značné míry nesvobodnými ekonomikami. Pokud ty se začnou chovat způsobem, který do volného světového obchodu vnáší prvky „strategických“ státních zájmů konkrétní země, příběh nutně končí. Jinak řečeno: Pokud se spolehnete, že plyn budete svobodně nakupovat podle potřeby, že léky budou dodávány podle objednávek, že baterie do aut budou pravidelně dorážet do přístavů v dostatečném množství, velmi pravděpodobně je ten spoleh v pořádku, když dodavatelem jsou firmy ze spřátelené a svobodné země. Není riziko, že z politických důvodů zastaví dodávky. Jak ale ukázaly poslední roky, tento spoleh je naivní, skoro by se řeklo hloupý, pokud se týká režimů se „strategickými“ ambicemi.

Vyspělé země budou toto „poučení z krizového vývoje 2021-2023“ nějakou dobu zpracovávat, nicméně jasné je, že návrat zpět není možný.

Co to bude znamenat?

Asi největším reprezentantem globalizace je World Trade Organization (WTO). Představa Sergeje Lavrova je, že se organizace postupně rozpadne kvůli tomu, že Čína, Rusko, Indie a množství dalších zemí vytvoří silné ekonomické bloky, které WTO nebudou potřebovat.

To je ale ekonomicky velmi nepravděpodobné a v dohledné době v principu nemožné.

Hlavním důvod: Z hlediska světové spotřeby jsou vyspělé státy stále jednoznačně dominující oblastí, jakkoliv samozřejmě 2,8 miliardy spotřebitelů v Indii a v Číně nelze přehlédnout. Ale jejich kupní síla je stále slabá. Přímočaře řečeno: Čína má 1,4 miliardy obyvatel, ale zajímavou kupní sílu má sotva polovina z nich, kupní sílu běžné americké domácnosti sotva desetina. Poměry v indii jsou podstatně horší. Samozřejmě Čína a Indie budou jednoho dne největšími ekonomikami světa, o tom není pochyb. Ale do toho, aby byly také nejvýkonnějšími ekonomikami světa, do toho mají světelné roky daleko.

A než se v HDP na hlavu, tedy vlastně ve spotřebitelské schopnosti, Čína a Indie alespoň přiblíží vyspělým zemím, budou nutně potřebovat právě trhy vyspělých zemí a jejich nenasytné spotřebitele. 

Podobně BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jihoafrická republika) sice může vypadat rozlohou a obyvatelstvem impozantně, ale ve skutečnosti je to jenom nezávazný diskusní klub. Má strašně daleko k čemukoliv, co by připomínalo hospodářskou dohodu. Dokonce tyto země ani nepodnikly pokus, aby z jejich občasných schůzek vyšlo něco alespoň trochu závazného. Že by došlo k posunu směrem, který by připomínal systém třeba WTO, to je v principu nemožné.   

Přesto WTO zažije ústup ze slávy. Její pravidla totiž budou svazovat možnosti vyspělých zemí blokovat svoje trhy a omezovat importy některých druhů zboží a komodit. Evropa či Spojené státy si nemohou dovolit nemít vlastní autobaterie, vlastní běžné léky, vlastní produkci kovů a tak dále. To ještě bylo únosné ve světě, kdy se všichni tvářili, že obchod je obchod a politika ho nebude kazit. Ale tento svět postupně umíral a skončil nejpozději začátkem února 2022.

Rozvinuté země se znovu přeorientují na svůj „píseček“. Bude to trochu bolestivé, protože snížení využívání komparativních výhod bude znamenat celkové snížení efektivity. Ale bude to strategicky podstatně bezpečnější. Mezi ekonomickými zónami vyrostou obchodní překážky. Vyspělé země se daleko více soustředí na prohloubení cirkularity svých ekonomik, neboť jedním z hlavních cílů bude snížení závislosti na surovinách.

Zjevně jsme se totiž po celých desetiletích ocitli zpět ve světě, kde závislost na dodavateli znamená velký problém. A v tu chvíli globalizace, ke všeobecné škodě, skutečně ustupuje. Ustupuje proto, že ve světě strategických státních zájmů nemůže existovat volný svobodný obchod mezi zeměmi, které ty zájmy mají diametrálně rozdílné.

Sergej Lavrov prorokuje konec globalizace. Ten opravdu nastává, avšak ze zcela odlišných důvodů.

 

Takže Sergej Lavrov má pravdu. Globalizace má svůj vrchol za sebou. Přišla doba, kdy vyspělé země budou muset přemýšlet nejprve o bezpečnostních souvislostech a pak teprve o obchodu.

Tak to je, taková jsou fakta.

Autor: Eva Kislingerová | čtvrtek 22.6.2023 10:42 | karma článku: 34,06 | přečteno: 2277x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Porodnost důchody nezachrání

Některé politické strany se v otázce řešení důchodového problému uchýlily k nové formě konejšení veřejnosti. Místo reforem, nesporně bolestivých a nepříjemných, přicházejí se „zvýšením porodnosti“.

14.5.2024 v 23:27 | Karma: 29,36 | Přečteno: 1727x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 19,69 | Přečteno: 614x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,60 | Přečteno: 6191x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 801x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 36,00 | Přečteno: 4348x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Alpský hotýlek centrem špionáže? Číňané měli výhled na základnu pro F-35

18. května 2024  14:02

Švýcarský hotel Rössli ve vesnici Unterbach se v posledních letech stal tématem hovorů členů...

Střelec na Fica přiznal vinu. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  13:55

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35,  aktualizováno  13:51

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

Soud poslal do vazby muže podezřelého z pobodání řidiče v Rokycanech

18. května 2024  13:30

Šestatřicetiletý muž, kterého policie obvinila z pokusu o vraždu za ozbrojený útok v Rokycanech,...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 28,54
  • Průměrná čtenost 1363x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik