Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J57a73r34a 61R28a50n93k

16. 2. 2018 21:48

Referendum je mozne pouze v zemich, v nichz je demokracie zakorenena jiz dekady a stoleti. Nejsme Svycari, zila jsem tam a mam svycarsky pas, takze jsme si nejake referenda odbyla. Je jich spousta, jeden rok jsme napocitali 50.

1 0
možnosti
LO

L70u17b63o69š 60O82t28t

14. 2. 2018 16:00

Mám hned námět pro první všeobecné referendum - Zrušení daní ano -- ne ;-D

3 0
možnosti
Foto

Jsem přesvědčena o tom, že to není dobrý nápad...

1 1
možnosti
DK

Sejmeme Okamuru (Kislingerová)

1 1
možnosti
Foto

To snad ne...Pan Okamura obstál, ať se nám to líbí, či ne, v demokratických volbách.

1 1
možnosti
VD

Obecné referendum se smysluplnými parametry, jako součást naší demokracie, by mělo být zavedeno.

A to, pokud by byl zájem, i o případném vystoupení z EU (i když se domnívám, že není dnes prvoplánovitě na pořadu dne).

To není téma jen Okamury, byť jej nyní řádně ventiluje.

Pokud by k referendu o EU případně i došlo, tak měla by mu předcházet dostatečně dlouhá doba, aby mohla proběhnout řádná veřejná diskuse, a možná také konečně i případné pozitivní změny v samotné EU (snížila by se dnešní nespokojenost s ní).

A pokud jedna nebo druhá strana referenda v tomto čase nebude schopna lidem dostatečně vysvětlit, o čem vlastně rozhodují, jaké to pro ně má výhody, nevýhody, rizika a příležitosti, tak si opravdu nezaslouží, aby v něm byla úspěšná.

Taková je myslím demokracie.

P.S. Právě bránění demokratickému vyjádření se lidí k EU je jedním z negativ, která se k EU pojí. Praktikované mocenské prosazování ze strany orgánů EU něčeho a případné opakování referend, až konečně dopadne jak dopadnout má, vyvolává v lidech právě ten odpor a podporuje jejich negativní vztah k EU.

:-)

2 2
možnosti

Referendum je zrada politiků na voličích!

Politici mají všechny i tajné informace a byli námi pověřeni, se znalostí všech problémů dopodrobna, rozhodnout. Pokud nemají odvahu k rozhodnutí, neměli lézt do politiky!

Referendum ve skutečnosti znamená odložení pragmatických, racionálních postupů a jejich nahrazení emocionálním populismem!

Referendum je zvláště riskantní v zemi, kde fungují desítky desinformačních serverů již rozjeté alternativní války!

Evropská unie prosazuje jen to, co si naši politici schválili v Bruselu! Bohužel tyto informace se k nám nedostávají. Věra Jourová z ANO je první, kdo usiluje více o naši informovanost.

:-)!!

0 1
možnosti
MB

No, na to, jak se honosíte tituly, funkcemi a autorstvím řady publikací ...mi ten váš proti-Okamurovský příspěvek připadá podivně emotivní, stádovitý a jednoduchý.

OK, s Okamurou můžete souhlasit nebo nesouhlasit ..a věcně argumentovat.

Ale proč se točit na mediálních nálepkách ala politický podnikatel, podezřelé financování, populismus atd? Copak na příkladu vašeho šéfa (Babiše) nevidíte jak se snadno nálepkuje (STBák, podvodník, mediální intrikán, bezohledný podnikatel..)?

Já jsem konzervativní volič, proto na novodobé hvězdy typu Babiše či Okamury hledím poněkud s odstupem (navíc mě téma obecného referenda až tak neoslovuje).

Ale to neznamená, že budu nekriticky konzumovat účelový mediální obraz, který se kolem nic vytváří. Vy to ještě aktivně obohacujete tím, že Okamurovi podsouváte "o co mu ve skutečnosti jde, co si myslí a v co ve skrytu duše doufá".

Já tu vidím politika (který mě sice plně neoslovuje) ale který je nepochybně schopný, je ve svých názorech konzistentní, nekličkuje, jedná přímo a transparentně.

Proč se domníváte, že za politickým názorem musí být jen osobní sobecký finanční kalkul?

To je nějaká osobní zkušenost? Nebo nekritická důvěra v to, co se o někom napíše?8-o

5 1
možnosti
PK

Děkuji, lépe bych to pani politoložce neuměl napsatR^R^

0 0
možnosti
Foto

Argumenty znějí přesvědčivě, jen mi nesedí několik bodů. 1) Podnikatelský záměr - Tomio Okamura je úspěšný podnikatel, proč by si měl přivydělávat politikou, kterou si vlastně nepřeje prosadit? Asi je každý člověk jiný, ale jít do politiky a dobrovolně odhalovat své majetkové poměry, když může zůstat podnikatelem, o němž má přehled leda finanční úřad? 2) Že by odchod z EU neprošel? Vzpomeňte na brexit, jak všichni tvrdili, že Cameron vlastně jen splní volební slib. Naopak by mi připadalo logické, když chtějí tradiční strany prezentovat svou jistotu, aby referendum umožnily. Potom by byly na koni - my jsme to umožnili, SPD nemá takovou podporu a vyřízeno. Právě strach z referenda ukazuje, že to zdaleka není jisté. 3) Neměla by být v právním státě po desítkách let naplněna ústava? Když vidíme, že něco jiné se píše a dělá, pak není divu, že je tolik finančních podvodů, lidí v exekuci apod, když se na držení slova nebo smlouvy tolik nekouká.

3 1
možnosti

Referendum je vysoce riskantní. Britanie je svědkem!

Referendum je riskantní zejména v době hybridní války, kdy na území Česka vysoce aktivně fungují desítky desinformačních serverů hecujících naše občany proti naší vládě, proti nejlepším evropským politikům, proti Evropské unii, proti NATO...

V referendu rozhodují občané, kteří nikdy nemají možnost sehnat informace do takové hloubky, aby mohli rozhodovat. Proto se rozhodují emocionálně podle nejrůznějších křiklounů, kteří mají silnější nebo líbivější hlas!

!!

1 0
možnosti
VB

Takto chytrý byl Cameron také a kde je teď Velká Británie? Po tom, co vyhrál Zeman je vidět, že Čechům nevadí absolutně nic (do té doby, než se jich to osobně dotkne)

Referendum je na rozbití demokracie, neumožňuje kompromis, věc nejde na ulici projednat tak jako v mezi poslanci a senátory (ne kvůli tomu, že jsou chytřejší) , a nejsme Švýcaři.

4 0
možnosti
Foto

Británie je na cestě spnit přání většiny svých obyvatel, evropské bububu se ještě nesplnilo. Referendum prý neumožňuje kompromis, a parlamentní hlasování o tom, jestli ano nebo ne, ho umožňuje? A Švýcaři jsou nějak geneticky kvalitnější než Češi? Nejde se časem politické odpovědnosti naučit? Prostě jednou Češi - tak navždy blbci, za které moudře rozhodne Chovanec, Babiš nebo Kalousek?

2 2
možnosti
MB

Příjemný den, paní profesorko! Prosím, opravte si perex - Babiš není jen premiér(v demisi, bez důvěry), ale především soudem uznaný estébák a trestně stíhaný defraudant. Děkuji.

11 4
možnosti
JN

Je-li soudem uznaný, neznamená to, že jím skutečně byl.

1 0
možnosti
VD

Věř jenom polovině toho, co slyšíš ! ( japonské přísloví ) u toho pána nevěřím ani té polovině......

6 3
možnosti
Foto

Kdyby byl přijat hned první návrh zákona o obecném referendu, tak byl dnes klid. Odříkaného chleba největší kus.

5 5
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik