Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Problém dnešní EU spočívá v tom, že její elity se snaží z ní udělat novodobý mocenský pakt pro ovládnutí a využívání evropských národních států (jedněmi - těch ostatních).

A ne ekonomicky prospěšné společenství národních států přispívající k rozvoji hospodářství, obchodu, společné bezpečnosti, míru a svobody člověka

(je to dnešní nová "světová válka" o Evropu, jen vedená současnými politickými, informačními a obchodně ekonomickými prostředky).

A lidé to moc dobře vnímají. Proto jsou tak nedůvěřiví a obezřetní.

:-)

0 0
možnosti

Ta paní "vyzerá ako volaaká zmetěná".

Na profesorku ekonomie, zřejmě vystudovanou ještě za socialismu, se formulace v blogu jeví poněkud podivné a nebo tenkrát ve škole chyběla.

Možná je to jen snaha zalíbit se současnému mainstreamu, dnešní účelové propagandě.

Marx byl filosof 19. století. Z jeho díla těžil ne jen "proletariát", ale také samotní "kapitalisté". Protože jeho Kapitál je společensko-ekonomickou analýzou tehdejší doby, která v historii nemá obdoby. Učili se z něj ne jen ti, kteří s kapitalismem chtěli bojovat, ale také ti, kteří kapitál chtěli lépe vytvářel, více vydělávat a lépe kumulovat.

Proč asi je dnes poměrně obtížné Marxův Kapitál někde sehnat nebo si jej jen půjčit?

Za to, co se dělo v průběhu 20. století, evidentně nemůže o 100 let mladší Marx, stejně jako jiní filosofové (Antikou počínaje).

Mohou za to především elity tehdejšího světa (Velká válka, západem iniciovaná, financocaná a podporovaná VŘSR, Vlastenecká válka, Studená válka, .....).

A to stejné platí i pro dnešek. Po třiceti letech od revoluce dnešní stav je už obtížné připisovat na vrub předlistopadovým komunistům. Už je to účet jen a jen pro naše porevoluční a současné elity. A tak dnes se ještě stále ohánět protikomunictickou kartou je jen demagogickým zneužíváním historie a účelovou propagandou pro manipulaci s lidmi ve věčném boji o moc.

:-)

0 0
možnosti

Marx byl jeden z největších filozofů na světě, to asi jako ekonomka nebudete vědět. krom toho skutečnost, že se někdo něčím zaštiťuje, neznamená, že jeho štít je špatný, jen to znamená, že dokázal ohloupnout lid..jakýmkoliv vhodným způsobem

Třídní boj jste tenkrát nezažila, jen se o něm mluvilo, ten zažíváte nyní a jako správný ekonomický otrok to ani nevnímáte, neb zpracována manipulacemi........

je mi to líto, ale tak to je i když jste ekonomka.........

Skutečně nechápu, jak u nás erudovaní lidé nechápou podstatu věci.........a právě ekonomie nám dává jasná čísla o rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými...tedy jasné rozdělení na sociální skupiny a tedy třídní boj........

Marx byl jedním z největších světových filozofů všech dob..........i když to někdo u nás nechce pochopit.......a tak mu patří pocty.........my Češi jsme nikdy takového filozofa a ani ekonoma neměli.........takže bychom se asi měli od něj skutečně učit........ale jsou lidé nepoučitelní

další informace k mání v mých článcích.........

0 0
možnosti

J50a81n 45H94l23e14d18í17k

21. 2. 2018 23:01

Většina občanů se domnívala, že BREXIT probudí stařečky v Bruselu konat, že vyháže snílky jünckery a spol do starého, zrezivělého železa a že zavane čerstvý vítr, který vrátí na scénu staré, dobré zásady a to o otevření hranic ke svobodnému obchodu a pohybu svých občanů a nikoliv pro 2,5 milionu vyhladovělých musulmanů se svou středověkou a krvavou diktatúrou. V této podobě je otázkou, zda vůbec se vyplatí setrvávat mezi bruselskými mumiemi, když i tok EURO bude RYCHLE slábnout, dílem rozumnému odchodu Anglie a dílem obrovitých nárůstů výdajů na zařízení přepychového života milionům líných negrů a vztekle střílejících fanatiků, nutících lid se 5x denně klanět jejich zlatému teleti

1 0
možnosti

V historii lidstva je mnoho osobností jejichž učení se neukázala pravdivá. Marx byl jedním z nich, zapomíná se, že byl především filozofem, nikoliv ekonomem. Byl jako jiní ovlivněn dobovými podmínkami, nechtěl bych v té době žít jako dělník. Je zajímavé, že je na Západě respektován, např. při 175. výročí jeho narození se mu byl poklonit u rodného domu a docela pompézně i takový pravičák jako Kohl. Velkému synovi porýní - Falce. Pravda, ruští bolševici rozvinuli jeho učení - s miliony mrtvých. Nechci to plně srovnávat, ale z Napoleona se Francie může i dnes potento a za ním statisíce zmařených životů byly také. A že se nechal vyživovat Engelsem - tenkrát stát nefinancoval kdejaké bádání jako dnes.

0 1
možnosti
Foto

Tenkrát stát nefinancoval ledacos a šlo to. Co se k tomuto způsobu opět vrátit?

0 0
možnosti
Foto

Etatisté budou vždy tíhnout k nějakému druhu socialismu a čím většímu celku budou pak vládnout, tím větších svinstev se vůči svým občanům budou dopouštět. Budou totiž potřebovat peníze na vybudování svého impéria.

5 0
možnosti

USA jsou etatisté již od doby svého založení a nějak se mi nezdá, že by měli v roce 1800 nějak moc socializmu..spíše otrokářství...to by se vám také mohlo líbit...

0 0
možnosti

EU- nadherna myslenka evropske spoluprace bez hranic a cel. spolecne meny, hospodarsky a politicky gigant schopny konkurence s USA a Cinou. Nesmela by se toho vsak zmocnit banda socialisticko/komunistickych ideologu, zelenych poblouznenych silencu a hospodarske mafie reprezentovana nesmirne zbujelou byrokracii. Vysledkem je politicka zbabelost. moralni upadek a hospodarsky bankrot.

5 0
možnosti

Otázka je, zda lze krásný sen proměnit - převážně, neříkám zcela - v evropských podmínkách v realitu. S nadsázkou - to by přece mohlo jít v takové Jižní Americe ještě lépe - jeden jazyk, jen ti Brazilci to kazí, ale zas tak úplně odlišné to není:-)

Evropa má své limity, i kdyby v Bruselu seděli echt pravičáci. Ale hospodářský prostor včetně žádoucí koordinace (právo nebo třeba energetika, dálniční síť) ano, jinde jen omezeně. LIDL v každé zemi Evropy - proč ne, jsem pro, nerušit:-)

0 0
možnosti

Jak říkají naši nedávní spoluobčané: "Keby inakších vecí nebolo..."

Paní kancléřka, která fakticky EU šéfuje, s námi nekonzultovala jestli pozvat imigranty do Evropy nebo ne.

Ale teď po nás - a nijak slušnou formou - požaduje, abychom si následky vyžrali společně s ní.

Z neznámých důvodů tomu říká solidarita.

Stejně jako se nás neptala jestli bombardovat Libyi a rozvrátit Sýrii.

Tahle jednání také proběhla bez nás, ale co se týče následků - tak tady už zase jen s námi.

Kdybych si hlavu rozlomil, logiku v tom nevidím.

3 0
možnosti

Paní Evo, jste geniální žena: jen občas nerozumíte Bruselu, zatímco v mém případě je to tak, že Bruselu nerozumím vůbec ničemu, dokonce ani tomu, proč v tom spolku chci být, i když se mi tam nelíbí.

0 0
možnosti

Jo, chtelo to v mladi ucit se jazyky.

0 0
možnosti

No nemám příliš co dodat k textu, bo marxismus znám jako každý z mé generace ze studií na vysoké škole, jako nepříliš populární předmět.

O to více mě překvapilo při pobytu ve Státech, kde jsem sem tam měl možnost mluvit se vzdělanějšími lidmi než jsem já, že tyto autory nezatracovali, ale pilně je studovali. Dodnes tomu nerozumím k čemu jim to bylo.8-o

1 0
možnosti

R93u57d79a 26S59l48a90v58í81k

21. 2. 2018 21:21

To co se učilo byl Marxismus-Leninismus.

0 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 28,72
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik