Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

Někdy mně připadá, že ta nezávislost ČNB je až přehnaná. Intervenovala proti koruně tak dlouho, až se jim tu inflaci podařilo nastartovat. Většina ekonomů přitom nejméně rok varovala a žádala intervence zrušit.

0 0
možnosti
JR

J92a80n 50R16á35ž

25. 11. 2021 18:51

R^

ČNB není v současné době schopna inflaci zastavit nebo brzdit, na to účinné páky nemá, ale je schopna úrokovými sazbami zabránit nebo alespoň omezit rozmařilost bank při poskytování úvěrů, včetně hypoték i těm, kdo by je vůbec neměli dostat. Což prospěje stabilitě trhu. Že kvůli tomu zaniknou t.zv. "zombie" firmy bude jenom ku prospěchu.

Poslední krok ČNB, kterým zpřísnila podmínky pro poskytnutí hypoték některé "socky" mezi žadateli o hypotéku sice naštve, ale na druhé straně je zachrání od průšvihu, když nebudou mít dost velké příjmy, aby utáhli splátky. Což je pozitivní krok!

PS. ČNB snížila poměr hodnoty nemovitosti k výši hypotéky na 80% a opět zavedla maximální podíl splátky na měsíčním příjmu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,25
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik