Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J26o76s16e76f 45B44á78r18t55a

14. 4. 2022 20:15

Blog napsala myslící a argumentující žena, s tímto přístupem se v naší vládě nesetkáme.

1 0
možnosti
Foto

Text je sice dlouhý, ale také analyzuje celou řadu problémů. Neobsahuje žádnou vatu. Argumentuje fundovaně, věcně (bez hysterie) a přitom pochopitelně i pro laika. To je (makro)ekonomka!

5 0
možnosti

Dobrá analýza. Trochu nesouhlasím s tou Čínou (oni jsou šikovní a nějaký způsob jak dostat svoje zboží co Ruska najdou) ale jinak mi to zní velmi reálně.

0 0
možnosti

V této části jsem se taky pousmál. A že Čína se v některých technologiích přiblížila Západu? V některých technologiích je už dávno před Západem.

0 0
možnosti

Nesmíte soudit podle vědomostí našich novinářů.

;-D

0 0
možnosti
Foto

Kvalitní rozbor, Karma.

Snad mu uškodilo rozdělení podle mýtů, protože vlivy a události jsou propojené a propletené. Taky se mi nelíbí, že dost nedoceňujete odchod zahraničních firem, nejen z finanční oblasti. A podle mne je pokles produktu hodnocen výrazně optimisticky. Myslím, že pokles bude podstatně větší a násobně vzroste chudoba. Pravdou je, že to s lidem stejně nehne, možná ani když budou hladovět jako u Stalingradu. Protože oligarchové se svých prebend nevzdají, nota bene sankcemi přicházejí o značné hodnoty.

Ale jinak dost dobrý, tak kvalitní ekonomický rozbor jsem v tomto prostředí už dlouho nečetl..... pokud vůbec.:-)

2 0
možnosti

Je mi celkem jedno, jaký dopad bude mít válčení na Rusko. Bolí mě dopady na naši ekonomiku.

;-(

0 0
možnosti

J36a73n 10R27á60ž

9. 4. 2022 18:13

Velmi dobrá analýza, v níž mám problém jen v hodnocení Číny. Autorka se zřejmě neorientuje v jaké etapě technologické přestavbě své ekonomiky se Čína dnes nachází, Obrovský rozsah inovačních procesů i výsledky primárního výzkumu totiž způsobily, že Čína se už nejenom ve většině odvětví vyrovnala "západu" , ale v mnohých ho již předčila.

Ale to je vzhledem k účelu i rozsahu článku maličkost. Takže karma!

2 0
možnosti

Vzájomné obchody za stovky miliárd USD sa nedajú zrušiť za rok , ale za 3-5 rokov sa môže EU zbaviť Ruska a postaviť Železnú oponu . Nebude to skokom , ale každý mesiac o nejaké %. Tým aj každý mesiac pôjde nemej do Ruska o 10-20 miliárd USD. To , že aj pri tom má stále prebytok je na úkor ruských mužikov , podvyživených firiem , ktorým bude za pol roka chýbať všetko .

A kupovať za ruble je asi iba vtip. Kupovať ropu za v cene za doláre , ale prepočítané v kurze čo si Putin vymyslí. Zajtra sa môže špatne vyspať a prikázať kurz 30 rubľov /1USD !

Dnes si už asi iba Putin myslí , že Rusko je jediný štát na svete čo má ropu , plyn , nerasty !

0 0
možnosti
Foto

A co koupíte za ruble? Jen rublené.

1 0
možnosti
Foto

Takže nevíme, co bude dál...

0 2
možnosti

Jak to, že ne? Víme to poměrně přesně. Rusko musí být na UA poraženo vojensky a sankce musí trvat roky. Není to cesta rychlá ale je nejrychlejší k míru a klidu v Evropě...

2 1
možnosti

Velmi dobré pojednání, děkuji.

8 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 25,63
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik