Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TZ

Chtít více je ok... Nedat to také...

0 0
možnosti
MR

Ovsem je zde jeden neresitelny problem a to je schopnost lidi vydelavat penize. Mame mezi sebou bohuzel i lidi co jim ne i zhury dano. Takze musi vykonavat praci na kterou staci. Tato pracovni cinnost je pro fungovani spolecnosti taky dulezita. Ti lide pracuji snazi se dle svych moznosti a pro ne je inflace okolo 16-20% bez valorizace aspon 10% smrtici. Poucky musis se snazit vic, mel jsi se lepe ucit jsou knizeci rady. Ja obecne chapu, ze treba na konkretnim pripade ucitel vs kucharka ve skole musi byt velky rozdil v prijmu. Ale v situaci jaka je dnes by se melo pomoct tem dole vic, aby prezili. Po odezneni teto krize se pomer muze vratit tam kam patri. Je mne jasne, ze to je nerealne, ale proste to tak citim.

4 0
možnosti
Foto

Souhlasím. R^:-) Je to sice triviální, ale je to tak:

pokud bude o inflaci valorizována...

...většina příjmů, tak se růst cen nezastaví.

Zdroj: https://kislingerova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=789815

Problém je, že někteří politici a určitě mnozí odboráři jsou populisté, kteří rádi slibují škodlivé věci, o kterých si mnozí lidé myslí, že jim pomohou.

Nikdy nezapomenu, jak kovaný komunista a přítel Brežněva Alexandr Dubček chtěl vybudovat jakýsi komunismus s lidskou tváří, ale stále jako diktaturu proletariátu pod vedením komunistické strany. A mnoho Čechoslováků mu to žralo.

3 0
možnosti
JH

Jednoduše řečeno - inflace je vyvolána nesouladem mezi mzdami a vytvořenou produkcí (výrobou). Pokud se přidává ve státním (zaměstnanci, důchodci,....) bez snižování počtu lidí na státní výplatnici nebo bez vytváření podmínek pro zejména technologický růst soukromé sféry, tak musí ceny růst tak dlouho, dokud se tento nesoulad nesrovná. Záměrně nezmiňuji soukromou sféru, protože tam, pokud vyšší hodnotu nevytvoříte, tak vám nikdo plat nezvedne. A při skutečnosti, že z nákladů na mzdu v soukromé sféře si 60-70% různými daněmi vezme stát, je s podivem, že finanční systém ještě funguje.

6 0
možnosti
PK

Když jdou odbory do boje tak začnou s maximalistickým požadavkem na "dorovnání inflace". Určitě by byly spokojeny s cca třetinou. Jinak Fiala a Stanjura vedli bojovné řeči o snížení aparátu, ruší se EET apod. Myalím, že "ouřadové" spíš přibyli nebo se "ruší" neobsazená místa.

1 0
možnosti
JK

Naprosto přesně popsáno. Na grafu je vidět, že inflace vystřelila ke hvězdám už dlouho před válkou. Je to dáno přesně tím co píšete, minulá vláda nasypala některým skupinám spoustu peněz, slev a dotací. Navíc vláda rozhazovala peníze, které si musela půjčit, to je neodpustitelné. Výroba a produktivita práce tomu zdaleka neodpovídala, nyní mají někteří Češi spoustu peněz a v rostoucí inflaci se je snaží utratit, tím ještě inflaci zvyšují. Vidíme to kolem sebe, auta jsou na dlouhý pořadník a míň jich nejezdí, restaurace i penziony jsou plné, nemovitosti se přeplácejí a nejen v Chorvatsku je Čechů jak naseto. Inflace začne zpomalovat, jakmile se úspory ztenčí na minimum a zároveň se nebudou zvyšovat mzdy. Z tohoto pohledu jsou povinné (zákonné) valorizace důchodů, mezd a odměn vyloženě proinflačním faktorem. To co je v běžné době brzda populistického rozhazování je v krizi na obtíž. Za Babiše bylo líp, s tím souhlasím, stejně jako když si půjčíte 100 tisíc na vánoční dárky a po vánocích dluh hodíte na ty obdarované i na ty, na které jste se vykašlali, ať si ho splatí i s úroky. Jo, jo, na vánoce bylo líp, asi tak nějak.

Tak šílené předválečné rozhazování jinde v Evropě nepraktikovali, to se znatelně odrazilo na výši inflace, měli jsme úctyhodný náskok a jestliže nyní nás Evropa v inflaci dohání je to jen díky škrcení výdajů současnou vládou. Je nutné podpořit ty, na které se Babiš s dárečky vykašlal a ostatní držet na uzdě. Problém jsou prezidentské volby a bezohledný odborářský kandidát tlačený Hradem, pro zviditelnění je ochoten použít ty, na které krize dopadla nejvíc.

Jestli tohle všechno současná vláda ustojí, tak smekám.

11 0
možnosti
OU
OU

Ano, žádný ekonom či finanční analytik se „nechce“ v politice stavět na tu či onu stranu. Také by pak už nemusel být v dosavadní funkci. Presstituti by je mohli zdehonestovat. Stručně řečeno. A tak za vším stojí tisk peněz v minulosti. Což o to, ne že by to nebyla pravda, ale ten politický nápad jakéhosi Bideta embargovat ruský plyn a ruskou ropu světovou ekonomiku zřejmě nijak podstatně neovlivňuje ač ceny a nejen těchto komodit lítají na burzách v neuvěřitelných výšinách. Na růst cen je ten podíl tudíž zanedbatelný. Nu a protože vůči politikům pro své funkce nutno velice opatrně, zítra by už takový ekonom či finanční analytik nebyl na obrazovce ČT, nebude se takový ekonom či finanční analytik už ani náhodou vyjadřovat nejen k tomu nápadu pošuka Bideta, ale ani k budoucímu tisku peněz. Molekuly „svobody“ a s nimi potřebná komplexní přestavba energostruktury budou zdarma, Greendeal bude financovat nějaká mimozemská entita a do válek za hegemonii USA, aby mohly z Evropy dělat svou kolonii, která bude USA financovat, budou politikáři doslova cpát peníze se lží na rtech, že jde o obranu jaké. Ach jo.

2 1
možnosti
OU
LV

Velká karma, i když je to spíše hrách na stěnu...

2 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik