Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Paní Kislingerová, ale kdo se odváží zabývat deficitem a veřejným dluhem? Všimněte si, jak málo se i zdejší diskuse zabývá tímto problémem. Zatím je příliš abstraktní. Obávám se, že ještě několik politických cyklů bude panovat větší či menší rozdávačka, dokud obsluha dluhu nezačne být reálným problémem. Jestli to bude zadlužení 80% nebo 100%, to uvidíme. A co je příčinou? Nezdravě slabé ekonomické, sociální i politické postavení nezávislé střední třídy (začíná to už postojem rodičů a učitelů nanzákladní škole). Ukazuje to mimojiné i diskuse o menšinových akcionářích ČEZu o jeho zestátňování.

0 0
možnosti

Ne - ukazuje to na to, že tato vládla vůbec nezvládla svoji úlohu. Místo řízení energetické bezpečnosti se raději věnuje ideologii s tím, že než na to lidé a firmy příjdou, budou z nich žebráci.

;-(;-(;-(

0 0
možnosti
Foto

Vláda se tak opravdu musela rozhodnout a ceny zastropovat a každému je snad jasné, že to není ekonomické rozhodnutí. Je zbytečné tlachat o nesystémovosti, tato hladiska musí nezbytně ustoupit. Blog je velmi dobrý, čistý, vyrovnaný a moc se mi líbí.

Jen si nemyslím, že napětí kolem cen utichne tak brzo. Po volbách by se to mělo uklidnit, ale neuklidní, protože volba prezidenta, ale hlavně: V posledních několika letech se do politiky vkradla nesnášenlivost, zarputilost a vztahovačnost. Politický boj pak probíhá permanentně a místo hledání řešení se politici soustředí na hledání problémů, které mohou sypat na hlavu druhé straně.

Proto si myslím, že občané budou trvale drženi v napětí a protože na ceny musí nutně navázat úsporná opatření, bude mít opozice střeliva dost a dost.

0 0
možnosti
Foto

Tématem článku je veřejný dluh.

0 0
možnosti

Skutečně dobrý článek. Jakmile se nějaké rozhodnutí týká peněz a ekonomiky vůbec, mělo by se k němu přistoupit bez emocí. Podlehnout v tomto emocím, znamená vyrobit chybu. Tato vláda kupodivu docela odolávala emocím a rozhodný krok o zastropování cen energií způsobil až enormní nárůst cen. Výše ceny totiž už neměla s trhem nic společného a dokonce byla tendence dalšího růstu. V tu chvíli musíme ocenit dohodu na úrovni EU, kde vláda ČR rozhodně nehrála druhé housle i díky momentálnímu předsednictví. Státy EU jsou v tomto na jedné lodi a jde o to jen vyjednat parametry opatření. Ukazuje se postupně, že "národní řešení" zavedená separátně v některých zemích nemají na celkový vývoj vliv a navíc se postupně vládám vrací jak bumerang, nejvíc tenhle experiment zřejmě odnese Maďarsko. Naopak řešení na úrovni Evropy evidentně vliv na ceny má a to zatím regulace neplatí a ví se jen obecně o čem se v dnešních dnech jedná.

Není mi jasné, co vlastně způsobilo raketový nárůst cen elektřiny v srpnu. Zastavení dodávek plynu je jistě pádný důvod, ale to samo o sobě nestačí, nákladová cena je jedna věc, na trhu musí být taky někdo, kdo horečnatě nakupuje i za nesmyslné ceny. Vypadalo to jako útok na samotnou burzu a pokus o její zhroucení. Ukončení obchodování a konec platnosti již uzavřených smluv by znamenal skutečný chaos. Zajímavé je také sledovat, kdo si právě tohle přeje a šíří hysterii a paniku. To, že Putin stojí za zastavením dodávek plynu je jasné, že Putinova propaganda se snaží rozložit soudržnost v Evropě je také jasné, pak není mimo se domnívat, že může stát i za pokusem přehřát trh s elektřinou. Dnes je jasné, že se to nepovedlo a obchodníci, kteří nakoupili za přemrštěné ceny odepíší ztráty, zavedené 100% zajištění obchodů pak znamená jistotu pro dodavatele.

Jen politici nesmí podlehnout mámení moci, ovládat trh, kde se točí stovky miliard EUR, je nadmíru lákavé. Volný trh se musí vrátit co nejdříve, to znamená odstranit důvody přehřívání a pak nechat být.

3 0
možnosti
Foto

J43a43n 46Š84i59k

14. 9. 2022 7:10

Díky za střízlivý a nedpředpojatý článek, který sice bude zřejmě sotva na poloviční karmě a čtenosti oproti některým jiným článkům ideologicky vyhraněným, proruských nebo pod alkoholickým oparem vzniklých. Na rozdíl od oněch je však tento o několik tříd výše a navíc má dokonce otevřenou diskuzi. Ještě jednou díky za věcnost. Hezký den

5 0
možnosti

K rozumnému článku dodávám. Stále si bez problémů uvědomuji zřejmost. Žili jsme a stále žijeme jako ČR na dluh! Všeobjímající problémy řešeny nejsou. Pouze oddalovány v čase. Příčin je celá řada. Od mezinárodních - Zeleno ideologie EU, přes současnou válku a výsledky populistického podbízení se dřívější vlády konče. Výsledky? Žádné reformy, rezervy a reálné vyhranění se trendům. Klasika, AB podepíše Zelený úděl. Následně staví politiku na jeho kritice. Sice nic reálného pro republiku nevyjedná, no opět má nápadů kopec ...

Běžný občan žije a chce žít. Je mu vtloukána fantas magorie do hlavy. Realitu respektovat nemusí - Stále bude lépe !? Stačí k tomu málo. Svrhnout současnou vládu, opustit soudobé svazky - A ještě více ČR zadlužit. Hlasy rozumu nejsou vnímány, není prostě ochota. Ideální prostor pro uvolňování vášní . Vzhůru na náměstí. Myšlenka a rozum není ničím - Demonstrace je prostě vším. Nějaké utahování si opasků, trpělivost, nedej bože chápání kroků současné vlády? Nepřichází do úvahy. Řeklo se - Bude lépe ... :-)

5 0
možnosti

Pane Bučku, Green deal podepsali všichni premiéři z celé EU! Nikdo nebyl proti a troufnu si tvrdit, že i Fiala by podepsal. Málokdo totiž ten GD četl a všichni o něm kecají.

Reformy nejsou, Jurečka převzal důchodovou reformu po kritizované Maláčové. Zatím ovšem žádné nové informace o reformě neřekl, asi si s tím neví rady.

Demonstrace? Tu jedinou "kolaborantskou" nepořádal Babiš.

Teď chystá druhou odborář Středula jako předvolební kampaň.

Nebyl jsem na první, nepůjdu ani na druhou! Nevidím jediný důvod k demonstraci. Současná vláda dělá co může, vadí mi spíš vyjadřování Pekarové Adamové o svetrech, ale to je jen drobnost.

Zastropovalo se, bude to stát až 130 miliard. Dluh stoupá, už jsou zadluženi i pravnoučata!

Včera jsem dostal do schránky volební lístky. Když jsem viděl tu nabídku kandidátů, tak jsem upadl do deprese. :-)

Ještě že se Ukrajincům daří vyhánět rusáky, jinak by to stálo celé za ........................................!R^

3 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik