Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^Líbí se mi, že píšete jasně a srozumitelně. Myslím si, že zakopaný pes je u nás v produktivitě práce, která nepochybně souvisí s modernizací a investicemi. Obojí u nás pokulhává. Když sleduji některé německé dokumenty (byť jistě propagační) z jejich špičkových firem, nemohu se zbavit dojmu, že Němce moc rychle nedoháníme.:-)

3 0
možnosti

Jsou u nás firmy, kde je produktivita práce vyšší než v Německu.

Na druhé straně, zejména různé městské společnosti, - zaměstnávají různé žadatele o práci, kteří tuto činnost pouze imitují. Nicméně největší slabinou je asi produktivita naší státní správy a celého neziskového sektoru, který zaměstnává značné procento práceschopných osob. Velmi jsem se podivil

kolik těchto zaměstnanců pracuje jen díky každoročním dotacím - zejména MPSV, ale i MV.

O smysluplnosti mnohých státních úřadů mám značné pochybnosti, ale to nezměním. naštěstí privátní sektor se o sebe postará - z toho strach mít nemusíme.

;-)

8 0
možnosti

J97a72n 66R97á72ž

6. 1. 2023 15:52

Euro je projekt především politický a pokud bude trend nadvlády politických zájmů nad zájmy hospodářskými v eurozóně pokračovat, nemá smysl euro přijímat.

Dlouho uměle držené nízké úroky v eurozóně jsou hlavní příčinou toho, že se zadlužení řady států vymklo kontrole. Dnes jen můžeme čekat, jak se promítne do vnitropolitické situace předlužených států fakt, že ECB byla v hrozbě rostoucí inflace přinucena základní úrokovou sazbu zvýšit a musela opustit politiku t.zv. kvantitativního uvolňování a rovněž i to, že se u Němců snižuje ochota přímo i nepřímo dotovat státy, které jsou fakticky na hraně bankrotu.

4 0
možnosti

Čestně? Kdyby bylo euro skutečně jen a pouze politický projekt, dávno by se neudrželo a padlo by. A taková ta argumentace, že do něj bylo politicky příliš investováno, proto ho politici nepustí, je ve skutečnosti slovní záclonka. Politici mají relativně málo ekonomické moci, obecně daleko méně, než si lidé představuijí. Pokud by euro nemělo důvěru podnikatelů, nemělo by ve skutečnosti šanci, protože by všichni drželi rezervy v jiných měnách a z mnoha, mnoha amnoha dalších důvodů. Ne, ne. To ostatní plus mínus, ale toto nesedí. Jen ještě poznámka k těm uměle nízkým úrokům. Kolik mají inflaci klíčové země eurozóny? Nějakých sedm procent, osm. Pokud by inflace měla interní příčiny uvnitř eurozóny, pak by dvě procenta klíčové sazby bylo opravdu málo. Jelikož je ale z významné části improtovaná skrze suroviny, nízká sazba nepodněcuje (překvapivě a uznávám, že skutečně by tam vliv být měl) novou inflaci. Čili v teoretické rovině máte nesporně pravdu, ve faktické ale problém v nízkých sazbách není - jakkoliv naprostý souhlas, že motivace nízkých sazeb je z části zadlužené jižní křídlo.

2 0
možnosti

Hezky napsáno. Koruna nám dělá jen potíže v hospodářství, stojí stát i firmy nemalé prostředky a rozděluje společnost.

Proč ji teda máme? Proč teda stále dokola vedeme debaty o problémech, které s korunou máme? Řešení se nabízí, ovšem znamená to vzdání se části politické moci. Na druhou stranu chce vůbec Eurozóna naši skvělou tvrdou měnu a za jakou cenu? Kolem toho se opatrně našlapuje a skutečnost se dozvíme, až k aktu dojde.

3 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS