AL

Ano, opravdu bylo líp! Doktory jsem nepotřeboval, brejle nemusel nosit, do schodů se nezadejchal, a holky, ty jsem zvládnul i tři za odpoledne a ještě furt stál!

VF

Některým lidem to ale nevysvětlíte, protože oni pravdu slyšet nechtějí.

Přeji prima den.

Foto

K poměřování se obvykle používá tzv. spotřební koš. A jednoduše se porovná, kolik jsem si vydělal a co VŠECHNO jsem do koše nakoupil. A jestli mi něco zbylo. A když nezbylo, tak se podívám, jestli tam nemám něco zbytečného navíc.

Nejhorší je TV poplatek. ten dělá asi 4,50 Kč za den, jedna cigareta průměrně 6,20 Kč. Proto pryč s TV poplatkem!

Za článek

TP

Je to ošidné srovnávat. Já osobně se mám pocitově určitě lépe než před 35 lety, ale nevím o kolik .

Protože "blahobyt" bych porovnával spíše tak - kolik mi zůstane peněz po zaplacení všeho nezbytného a co bych si za ně mohl koupit.Když zaplatím bydlení, vodu + další energie a jídlo. Je samozřejmě otázka, jaká je kvalita potravin teď a v minulosti (teď je nesrovnatelně vyšší) a jak to zohlednit v tom porovnání. Porovnávat jednotlivé položky je nevypovídající (nic proti autorovi ).

Foto

Máte pravdu, také to tam zdůrazňuji, že na jednom, i když celkem významném segmentu, to nelze fakticky stavět. Je to jen taková ekonomická hříčka postavená v opozici ke konkrétnímu tvrzení ze sociálních sítí. Pěkný den.

Foto

Pokud někdo dnes tvrdí o roku 1989: "kde na pozadí české vlajky autor tvrdil, že v osmdesátých letech minulého století si mohl každý natankovat plnou nádrž benzínu a nezruinovalo ho to, zatímco teď aby si na to vzal půjčku.

Zdroj: https://kislingerova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=813164

Tak je to buď provokatér (nejspíš), nebo člověk duševně nemocný.

MR

Vybrat jednu věc je poměrně jednoduché ale i zavádějící. Pokud bych vzal třeba jenom nájemné za m2, tak jsme zase šíleně zchudli. Ale myslím, že kromě čehokoliv spojeného z bydlením je všechno mnohem levnější.

RC

Fakt? Ja zadne nejemne neplatim, na rozdil od mych rodicu v komancismu.

Foto

J25a14n 83Š86i46k

16. 2. 2024 13:15

Jasné a logické, takže některým lidem se to bude hodně těžko číst a stravovat, zvláště, když jim hlavy matou nesmysly některých velkých guruú české politiky. Děkuji. Hezký den

ST

Super blog. Díky. Je hezké poukázat na to jak naše tehdejší mladí dokáže upravit naší současnou paměť.

Foto

Ano,m někdy je těžké zabojovat s nostalgií...

AK

Podobné srovnávání může působit lehce demagogicky, protože zakrývá minimálně tři podstatné věci. Za prvé je zřejmé, že s růstem příjmových rozdílů se stává ukazatel průměrné mzdy číslem stále více virtuálním. Je k ničemu počítat průměr z platu špičkového manažera ve velké firmě a skupiny řadových zaměstnanců, kteří pro firmu pracují za minimální mzdu.

I když všichni patří do kategorie námezdních, nejenže si vydělají na hodně odlišný počet litrů, navíc si jen ti první mohou dovolit je natankovat do luxusních limuzín.

Druhý faktor, který podobným srovnáváním ubírá na smyslu, je změna struktury výdajů domácností. Klesl sice v průměru podíl toho, co vydáváme na potraviny, tím výrazněji však stouply výdaje za bydlení, za energii, za vodu a mnohdy astronomicky za léky.

V tomto světle je dokonale nepoužitelný i údaj, že průměrný starobní důchod se za poslední čtvrt století zvýšil v reálné hodnotě o x procent. Na kolik litrů zbude seniorovi poté, co zaplatí nájem, inkaso a pořídí si aspoň ty nejnutnější léky?

No a za třetí vystihují údaje o rostoucích počtech litrů jen malou část toho, co se děje s vytvářeným bohatstvím.

Abychom však měli úplnou informaci o tom, jak si vlastně stojíme, potřebovali bychom, obrazně řečeno, vědět, kolikanásobně vzrostlo za tu dobu bohatství majitelů firem vyrábějících benzín.

Čím nesouměřitelnější bude růst jejich profitu proti vývoji mezd a důchodů, tím větší bude riziko, že se to námezdním přestane líbit.

Že vám není trapně. Důchody za totáče byly podstatně nižší, než dnes. A když už chcete porovnávat jednotlivé komodity, kolik průměrných platů tenkrát stála lednice, televizor, pračka, obýváková stěna? To, co se ušetřilo na energiích a bydlení, se na druhé straně vyhodilo za jiné předražené věci.

MK

Rád čtu Vaše příspěvky, které dle mého mají hlavu a patu. Tento příspěvek beru fakt jako hříčku z čísly, ale i to je pro pobavení dobré.

LC

V zásadě máte pravdu, chválím, ale některé věci dost zjednodušujete. Především operujete s hrubou mzdou. Po zdanění příjmů v roce 1989 a v roce 2022 by ty poměry/rozdíly, kolik benzínu si můžete koupit, vyšly ne až tak veliké. Rovněž počet lidí, kteři dosáhli na průměrný příjem byl v roce 1989 výrazně vyšší. Bezínový index je obecně docela dobrý parametr pro srovnávání, ale zkuste si, jak by dopadlo srovnání při užití "vodního" indexu. Kolik vody si mohl člověk koupit za průměrný plat v toce 1989 a kolik dnes?

RC

Prumerna mzda 1989 byla opravdu 3170.

S cistou mzdou je problem, protoze kazdy ji muze mit jinou...

A taky zdaneni za komancu zaviselo na tom, zda mel clovek rodinu, nebo ne, pokud se nepletu.

Autorka benzinovy index pouziva proto, ze se jim ohanel nekdo v diskuzi.

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik