Bitcoin: Když nic není nemožné

15. 03. 2017 21:37:10
2. března letošního roku došlo k události, kterou v roce 2009 nejspíše i v hodně divokém snu neočekávala ani skupinka největších kryptografických stoupenců nové virtuální měny zvané bitcoin.

Na konci obchodování se totiž hodnota BTC vyšplhala na 1268 dolarů, což se rovnalo částce o 33 dolarů vyšší, než byla aktuální cena troyské unce zlata. Největší finanční revoluce za posledních sto let? Nebo bublina, která rychle splaskne, a proto platí, mnoho povyku pro skoro nic?

Takticky řečeno, něco uprostřed. Vzhledem k tomu, že pohyb bitcoinu připomíná jízdu na horské dráze, možné jsou obě varianty. Mimochodem, marně jsem hledala sázkovou kancelář, která by vypsala kurz na následný BTC kurz. Na tento úkol si netroufla dokonce ani „sázkovka“ Coingaming, která před necelými dvěma lety otevřela první sázkovou kancelář přijímající jako platidlo pouze virtuální měnu. Proto, držme se faktů. BTC, virtuální měna založená v roce 2009, ještě dnes přesně neznámo kým, což jí dodává patřičné tajemnosti, se v roce 2011 obchodoval za jediný dolar. Již v listopadu 2013 překonal bitcoin hranici 1000 dolarů. V lednu 2015 padl s hodnotou 125 dolarů na pomyslné dno, poté však začal šplhat systematicky vzhůru. Jeho loňská cena se pohybovala kolem 730 dolarů, bitcoin během roku posílil o 126%, což z něj učinilo nejrychleji rostoucí měnu světa. A pak přišel již proto BTC již zmiňovaný „zlatý“ čtvrtek, kdy se bitcoin zařadil vedle soli s tím rozdílem, že v tomto případě se nejednalo o pohádku.

Je nezpochybnitelné, že za svůj vznik a existenci vděčí bitcoin digitalizaci ekonomik a je jedním z produktů tzv. nové ekonomiky. Stále větší objem transakcí pak vede k posilování důvěry ve virtuální měnu. Ostatně, s možností vyrovnat účet za oběd prostřednictvím BTC se můžete setkat i v Praze. Zároveň je však bitcoin decentralizovanou měnou, která se obejde bez správy státních bank a vlád. Proto lze logicky očekávat tlak na maximální možnou regulaci. Důkazem toho je skutečnost, že americká Komise pro cenné papíry a burzy zamítla před časem žádost o uvedení prvního fondu založeného na kybernetické měně na burzu Bast BZX. Důvod? Bitcoin nepodléhá dostatečné regulaci!

V souvislosti s bitcoinem mě zaujal názor kolegy Lukáše Kovandy, podle kterého může dojít k tomu, že se bitcoin, případně jiná kryproměna, stane dominantním transakčním prostředkem. Odvážná prognóza, leč dnešní svět je spojen s dynamickými změnami ve všech oblastech. Je proto reálné, že i tato strategická oblast spojená s národními měnami projde v krátké době poměrně výraznou proměnou. Výrazný, stále sílící tlak na bezhotovostní platby může sehrát roli výrazného faktoru urychlujícího změny měnového prostředí. Zároveň však lze očekávat, že jednotlivé státy budou usilovat o regulaci s cílem eliminovat rizika plynoucí z anonymity měn a plateb. Ostatně, například ve Švédsku jsou jen dvě procenta transakcí realizována prostřednictvím hotovostních plateb, což vedlo centrální banku Riksbank zatím k úvaze o možném vydání vlastní digitální měny. Vzhledem k rozhodnutí Evropského soudního dvora, podle kterého je bitcoin tradiční měnou a proto nepodléhá DPH, sehraje v případě realizace smělého záměru Riksbank, Švédsko roli průkopníka. Zdali uspěje a případně inspiruje k stejnému kroku další země, lze v této chvíli těžko odhadovat. Každopádně, jak se stále častěji přesvědčujeme, ve virtuálním světě platí, že opravdu nic není nemožné.

Autor: Eva Kislingerová | středa 15.3.2017 21:37 | karma článku: 24.73 | přečteno: 1785x

Další články blogera

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 717 | Diskuse

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 4277 | Diskuse

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma článku: 26.68 | Přečteno: 607 | Diskuse

Eva Kislingerová

Nelžeme si. Koruna není „výkonná“

Nemám chuť vstupovat do diskuse na téma "koruna versus euro". Jsem mírným příznivcem společné měny, nicméně stav naší ekonomiky je nyní stejně takový, že další dva roky nemá o zahájení procesu přijetí eura smysl mluvit.

3.1.2024 v 7:29 | Karma článku: 36.54 | Přečteno: 3352 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 590 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 899 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1545 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 100 Celková karma 28.98 Průměrná čtenost 1341

Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...