Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praha se nemusí konce devizových intervencí bát

Jeden hot a druhý čehý, je název filmu s nezapomenutelnými Lousiem de Funés a Annie Girardotovou, který lze použít v souvislosti se zahájením devizových intervencí ze strany ČNB v neprospěch síly české koruny.

Jejich začátek se datuje do listopadu 2013 a určitě nejsem sama, komu se při této příležitosti vybaví vzrušené diskuse z jara 2014 nejen na půdě VŠE. Jejími hlavními aktéry byli exprezident a profesor Václav Klaus a viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. Mimochodem, byť se tehdy oba vážení kolegové neshodli takřka na ničem, konstatoval Mojmír Hampl po několika týdnech v časopise Ekonom, že jedna diskuse nic nemění na tom, že je Václav Klaus velkou postavou transformace a moderních dějin…

Vzhledem k tomu, že intervencím za účelem oslabení koruny nejspíše zvoní definitivně hrana, zabývám se z titulu svého pracovního zařazení možnými dopady konce intervencí na ekonomiku hlavního města. Logicky vzato, měla by snad silnější koruna ubrat Praze z pohledu turisty na atraktivitě? Ostatně, ředitelka Institutu turismu státní agentury Czech Tourism Markéta Vogelová před časem v rozhovoru pro ČTK potvrdila, že slabší koruna v posledních letech zvyšovala příjezdy zahraničních návštěvníků z okolních zemí. Tito pak Praze nechali loni jen v rámci poplatků za rekreační pobyt a ubytování 280 miliónů korun. Z této částky se pak až polovina vrací zpět v turistickém ruchu angažovaným subjektům, další část je investována do rekonstrukcí a oprav turisticky vyhledávaných objektů a infrastruktury.

Jsem přesvědčena o tom, že v tomto případě bude logika v rozporu s realitou a předpokládaný konec devizových intervencí bude mít na v posledních letech stále rostoucí pražské příjmy z cestovního ruchu dopad buď žádný, nebo marginální. Moje pro někoho možná přehnaně odvážná prognóza vychází z několika faktů a vysoce pravděpodobných předpokladů. Jak ukázala nedávná minulost, „vypořádala“ se Praha s protiruskými sankcemi a propadem ruské ekonomiky, které zapříčinily úbytek ruských turistů. Tyto totiž nahradili návštěvníci z tzv. dolarových destinací, převážně z Asie. Naše metropole pak nikdy nepatřila mezi „freeporty,“ tedy cíle jednodenních návštěvníků dojíždějících za nákupy. Navíc změna kurzu koruny zisky z rekreačních poplatků neovlivňuje, neboť tyto jsou stanoveny pevnou sazbou, nikoli procentuálním podílem.

Má prognóza dále vychází z cíle ČNB v podobě 2% - 3% inflace, z čehož lze usuzovat, že se případný po intervenční kurz koruny bude pohybovat v rozmezí 25.5 Kč až 25.8 Kč za jedno euro. Takové navýšení nebude mít vliv na motivaci turistů a Praha tak zůstane na základě neomezené a mimořádné nabídky nadále jednou z turistického hlediska nejpříhodnějších destinací v poměru cena/nabídka.

V souvislosti s Prahou a turistikou nesmíme zapomenout na jeden mimořádně závažný faktor. Prakticky nepřetržitý nárůst počtu turistů od roku 2014, který se tak překrývá s časem intervencí, je dán pochopitelným zájmem o bezpečné destinace. A přestože mě události z Madridu, Londýna, Paříže, Bruselu či Berlína upřímně děsí, bude bezpečnostní faktor sehrávat při volbě turistů stále větší roli. Praha proto drží v rukou hodně silné karty.

Autor: Eva Kislingerová | čtvrtek 30.3.2017 20:00 | karma článku: 19,25 | přečteno: 815x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,40 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6131x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4331x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,31
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik