Půjčky dlužníkům, obchod s naivitou!

25. 05. 2017 21:30:12
Ač to nezní dobře, přiznejme si, že žijeme v době kultu spotřeby a dluhové. Stačí si pustit televizi, případně chvíli surfovat internetem. Ze všech stran se na nás valí lavina půjček, kdo se nezadluží, jako by nebyl.

Proto se nelze divit všem těm, kteří s postupem času uvěří tomu, že finanční instituce je nejlepším přítelem člověka, vždyť nabídka spotřeby je tak, a tak široká. A tak podle zprávy České národní banky z 31. ledna 2017 stoupl za loňský rok celkový dluh českých domácností o 96 miliard korun na celkových 1,428 biliónu korun. Pro ilustraci stavu věcí a porovnání, státní rozpočet ČR pro rok 2017 počítal s náklady na provoz státu v hodnotě 1,309 biliónu korun, přičemž tato prognóza se rovná 60 miliardovému schodku. Když může dlužit stát, proč já ne, mohl by si také říci daňový poplatník.

Zatímco chápu finanční instituce profitující z klasických půjček, nebankovní instituce zaměřené s pomocí reklamy na „lov“ dlužníků, se nachází mimo můj ekonomický prostor. Přestože si rozhodně nemyslím, že každý dlužník, rovná se automaticky zaprodanec zla, totiž žiji v představě, že půjčovat prokazatelnému dlužníkovi je v rozporu s podnikatelskou logikou a dobrými mravy.

Ve snaze proniknout do problematiky lapení dlužníků do ještě větší dluhové pasti, jsem rozklikla jeden z inzerátů. Na úvod jsem se dočetla, že nebankovní společnosti hledí spíše, než na historii schopnosti splácet, na celkovou kredibilitu zákazníka, na jeho aktuální příjem a zaměstnání. Text pokračuje sdělením, že pokud nepůjčí banka, jsou tady nebankovní společnosti. Pohledávka u nebankovní instituce se ovšem rovná absolutní nemožnosti půjčit si někdy někde jinde. V praxi to lze vyložit ve smyslu: Neřeš ostatní dluhy, hlavně plať nám. V závěru úvodního slova se klientovi dostává rady, aby půjčku nepoužíval na splátku těch předchozích. Škoda, že text nepokračuje ve smyslu doporučení, kterak s penězi naložit? Koupě nové televize? Dovolená? Mobilní telefon? Ojeté auto? Či ještě něco životně nezbytnějšího? Jistě, půjčené peníze lze mnohonásobně zhodnotit úspěchem ve hře o Eurojackpot, či správnou trefou výsledků několika zcela nepředvídatelných sportovních utkání. Nebo v kasinu! Pokud však člověk počítá s tím, že se zázraky dějí, chytá se něčeho ještě slabšího, než stébla. Osobně bych tak motivaci většiny půjčujících si dlužníků viděla ve smyslu: Ono to nějak dopadne.

K zamyšlení je i princip fungování nebankovních institucí orientovaných na půjčky dlužníkům. Ve zmiňovaném inzerátu jsem jich napočítala patnáct, velmi mě pobavil název jedné z nich - IQ půjčka. Finanční instituce tohoto druhu půjčují částky od 500 Kč do 5 000 000 Kč, datum splatnosti od jednoho dne po dvacet let. Minulost se neřeší, u půjček v řádech miliónů je ovšem požadován ručitel. Přes veškerou snahu si ovšem nedovedu dost dobře představit, kterak se někdo zaručí za částku v řádech miliónů, byť je dlužník sebepřesvědčivější...

Byznys s půjčkami dlužníkům má být založen na tom, že i v případě jistého procenta nedobytných pohledávek, zůstane majitelům přiměřený zisk. Toho se dosahuje prostřednictvím RPSN (roční procentní sazba nákladů) mimořádné výše. Tento model nejspíše zatím funguje, jinak by si například jedna z nebankovních společností mohla stěží dovolit masivní televizní reklamu, v hlavní roli s bývalým kuchařem. Přesto se nabízí otázka, zdali trvanlivost tohoto byznysu není stejná, jako je tomu v případě pokrmů z kůžiček zmiňovaného kuchtíka.

V médiích často narážím na termín byznys s lidskou bídou. A naivitou, chtělo by se dodat. Do této kategorie řadím i půjčky dlužníkům. Tento druh obchodu ovšem považuji za nebezpečnější. Mnohdy polorozpadlé ubytovny, jejichž majitelé vydělávají na, tzv. sociálním bydlení, totiž nelze inzerovat jako ideální místo pro život. To v případě půjček se nabízí okamžité řešení. O to více mě potěšila informace, podle které se Google loni v říjnu rozhodl zakázat příjem reklam na některé nebankovní půjčky z kategorie „do výplaty.“ Při svém rozhodnutí vycházel největší internetový vyhledávač světa z vlastního průzkumu, podle kterého mohou vést zejména tyto půjčky k nesplatitelným dluhům a patří do stejné škatulky, jako padělky či falešné léky na hubnutí. Chvála vizionářům ze Silicon Valley...

Autor: Eva Kislingerová | čtvrtek 25.5.2017 21:30 | karma článku: 29.23 | přečteno: 2151x

Další články blogera

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 717 | Diskuse

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 4277 | Diskuse

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma článku: 26.68 | Přečteno: 607 | Diskuse

Eva Kislingerová

Nelžeme si. Koruna není „výkonná“

Nemám chuť vstupovat do diskuse na téma "koruna versus euro". Jsem mírným příznivcem společné měny, nicméně stav naší ekonomiky je nyní stejně takový, že další dva roky nemá o zahájení procesu přijetí eura smysl mluvit.

3.1.2024 v 7:29 | Karma článku: 36.54 | Přečteno: 3352 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 596 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.90 | Přečteno: 1565 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 100 Celková karma 28.98 Průměrná čtenost 1341

Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...