Připravme se na jiný svět. Cirkulární svět

22. 03. 2021 11:50:22
Zíráte na komoditní burzy? Mnozí ano. A co teprve, když to, co zažívají, není investiční bublina? Co když je to, co se děje s mědí, hliníkem, kobaltem, stříbrem, kukuřicí, sójou, vepřovým (a tak dále, a tak dále), nová realita?

Co když je to prostě nalezení nových „férových“ cen?

Ano, vskutku. Těžko se tomu věří. Když je ropa jednou za dvacet dolarů za barel, jindy za padesát nebo šedesát (a v paměti máme i nějakých 100 a více dolarů), jak potom hovořit o férové ceně? Tedy o ceně odpovídající skutečné poptávce a nabídce. Z principu se zdá, že ceny jsou více hříčkou trhů a největších účastníků obchodů, jejich okamžité nálady a úvahy, co půjde nahoru a co ne. Jenže na druhou stranu by alespoň v nějaké delší perspektivě přece jen měly trhy odrážet skutečnost. Protože bez poptávky koncového kupce, který do komodity vloží přidanou hodnotu a přepracuje ji na další zboží, které se ziskem prodá, se žádná cena nemůže dlouhodobě udržet.

Při pohledu na vývoj cen komodit za poslední dva nebo tři měsíce se skutečně zdá, že jde o dílo spekulantů. Ale pohlédneme-li na dlouhodobý trend, pak nelze přehlédnout, že přes všechny výkyvy a občasné skoky dané náladou, úrodou nebo neúrodou, hospodářským cyklem a množství dalších vlivů je tady nesporný trend k soustavnému permanentnímu růstu cen komodit.

Ono neustálé "hopsání" nahoru a dolů vlastně jen zakrývá, že dlouhodobý a od inflace očištěný trend je "soustavné zdražování" surovin.

Jistě, řada věcí k tomuto trendu přispívá. Třeba tištění peněz centrálními bankami, když ale tyto nové peníze jen těžko nacházejí zhodnocení (při extrémně nízkých sazbách). Uložení do komodit (a do cenných papírů na burzách) pak má nespornou logiku a je protiinflačním opatřením (inflaci každý cítí hned za prvním rohem). Všichni také očekávají silně růstový rok (což po loňském propadu samozřejmě není divné). Stát za státem ohlašují nové investice do elektromobility, do nových energetických technologií, roste poptávka v počítačovém a komunikačním průmyslu. Tohle všechno hraje svoji roli, protože to všechno úzce souvisí s komoditami.

Ale ten hlavní a skutečně dlouhodobý trend je možná nenápadný, nicméně drtivý. Po řadě komodit roste poptávka tak, jak se náš svět pomalu, leč jistě mění. A kdybychom vzali všechny komodity jako jeden balík a nazvali ho „prvotní suroviny“ (v tomto smyslu slova jsou prvotními surovinami třeba i ta pšenice nebo sója), pak v dlouhodobých průměrech uvádějí různé studie roční růst cen o jedno až dvě procenta nad úrovní inflace koše měn, za které se obchoduje. A růst poptávky jen o trochu pomalejší, než je růst světového HDP.

Samozřejmě se čas od času nějaká komodita vydá „proti směru jízdy“ – třeba ropa už má asi svoje nejlepší doby za sebou a čekají ji desetiletí postupného sestupu z pozice klíčové energetické suroviny do podstatně méně prestižního postavení důležité chemické suroviny. Ale to jsou z hlediska dlouhodobého vývoje jen drobné odchylky.

Soustavný růst ceny těchto „prvotních surovin“ povede ke změně, na kterou lze vsadit s klidným svědomím jmění. Projeví se v podstatně horečnatější snaze (než dosud) zaměřit se na využití surovin „druhotných“. Jednoduše řečeno – čím dražší bude nikl nebo měď z vytěžené rudy, tím spíše se vyplatí najít v odpadu každý kousek mědi nebo niklu a vrátit ho do výroby. Je to daný a jasný ekonomický zákon, je to naprosto tržní a nezpochybnitelné.

Dovolím si tvrdit, že jsme tomuto stavu daleko blíže než kdy dříve. Během několika málo desítek let (a možná i jen jednotlivých let) nebudou investice do recyklačních linek státem složitě podporovaným „netržním“ opatřením zatěžujícím cenu zboží zvláštními příplatky nebo daněmi, ale oborem, který se bude živit sám a který bude mimořádně prosperovat. Lineární výrobní řetězce, u kterých většina použitých materiálů končí ve finále degradací suroviny nebo dokonce na skládce, budou ve značné míře nahrazeny cirkulárními řetězci vedoucími zpět do obdobné či dokonce stejné nové výroby. Řada postupů při produkci bude uzpůsobena tomu, aby se suroviny mohly „točit“.

Současné cenové vzepjetí komodit se za tu dobu jistě ještě mnohokrát zlomí do větších či menších pádů, trhy zažijí také nesčíslné množství větších či menších vzestupů. Ale trend, trend je jasný. Jakkoliv to může někdo zesměšňovat či zpochybňovat, budoucí ekonomika bude cirkulární v té nejvyšší míře, jaké budeme vzhledem k technologickému pokroku vůbec schopni.

Budoucí ekonomika bude (přinejmenším jednou nohou) stát na tom, čemu dneska říkáme odpad. A čím rychleji poroste cena vytěžených surovin, tím rychleji k tomu dojde.

Autor: Eva Kislingerová | pondělí 22.3.2021 11:50 | karma článku: 16.82 | přečteno: 775x

Další články blogera

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 717 | Diskuse

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 4277 | Diskuse

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma článku: 26.68 | Přečteno: 607 | Diskuse

Eva Kislingerová

Nelžeme si. Koruna není „výkonná“

Nemám chuť vstupovat do diskuse na téma "koruna versus euro". Jsem mírným příznivcem společné měny, nicméně stav naší ekonomiky je nyní stejně takový, že další dva roky nemá o zahájení procesu přijetí eura smysl mluvit.

3.1.2024 v 7:29 | Karma článku: 36.54 | Přečteno: 3352 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 93 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 27.01 | Přečteno: 599 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.87 | Přečteno: 915 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.05 | Přečteno: 1597 | Diskuse
Počet článků 100 Celková karma 28.98 Průměrná čtenost 1342

Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...