Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čínský přízrak padlých developerů a bankovního socialismu

Když je nad lesem kouř, dost pravděpodobně tam hoří. Nemusíme ty plameny hned vidět, abychom usoudili, že by se hodili hasiči. Pokud jsou v bankrotové situaci dva z největších čínských developerů, tak to znamená potíže.

Velké potíže. Tak velké, že to je možná na nějakou dobu i soumrak čínských hospodářských ambicí.

Společnost Country Garden zdá se není schopna platit své závazky vůči držitelům obligací. Schylovalo se k tomu delší dobu, ale od včerejška je to v podstatě daná věc. Aktuálně ohrožené závazky společnosti jsou zhruba 17 miliard dolarů, což je asi 400 miliard korun. Tedy na čínské poměry samozřejmě nejde o žádnou nekonečnou sumu, ale také to ani v pekingských počtech není zdaleka za pověstnou desetinnou čárkou bezvýznamnosti. Jenže celkové úvěry a dluhopisy firmy představují 150 miliard dolarů, čili zhruba 3,3 bilionu korun. A to je už velké sousto. Co je ale pro čínské ekonomické stratégy a hlavně pro celý svět ještě daleko důležitým signálem, to je fakt, že Country Garden je jen další díl skládačky.

A s každým novým kouskem je jasné, že obrázek na té skládačce není hezký.

Samozřejmě daleko známější příběh je China Evergrande Group. Ta pobývá poslední dva a vlastně už tři roky v klinické smrti, kdy náznaky pohybu zajišťují státní injekce a záchranné balíčky. Reálně je ještě nedávno největší čínský developer od srpna v bankrotu. Vedení společnosti sice doufá v restrukturalizaci a obnovení činnosti, ale posuzováno s rozumem v hrsti: Na to by bylo potřeba oživení čínského trhu s nemovitostmi. Což skutečně není ani na obzoru.

Evergrande je i finančně větší kalibr. Tam visí ve vzduchu dluh vyšší než 300 miliard dolarů. To znamená asi sedm bilionů korun. Což je s přimhouřením oka jeden celý roční hrubý domácí produkt České republiky. A to je i na čínské poměry pořádná rána.

Dalo by se namítnout: Několik krachů velkých firem, i když to je jednička a dvojka na realitním trhu a realitní oblast stojí za třetinou čínského HDP, neznamená ještě hroucení celé ekonomiky. To je asi pravda. Ale je to ten kouř nad lesem. Což nutně znamená, že někde hoří.

Důvodem mohou být nějaké dočasné nestability, které se třeba i dají vyrovnat vhodnou politikou. V takovém případě bychom se tím příběhem nemuseli moc zaobírat. Nebo je důvodem systémová nerovnováha, nějaký zásadní nesoulad uvnitř celého hospodářského mechanismu. Potom platí, že nynější požár bude sílit a časem ohrozí les jako celek.

Čínští představitelé, celkem logicky, říkají to první. Ale patent na rozum nemají, druhá verze je nesporně možná.

Tak se podívejme, co by mohlo být v tom případě vysvětlením, proč se tři desetiletí úspěšný mechanismus kapitalismu vlády jedné strany začíná drolit.

Jedno z mnoha rozestavěných měst duchů v Číně. Výsledek státní finanční politiky úvěrování developerských projektů.

 

Měla bych vcelku jednoduché a podle mého i správné vysvětlení. Do stále většího rozporu se dostává ekonomický pohyb na straně jedné a společenská strnulost na straně druhé. My ten problém v jistém opačném gardu a v daleko menším měřítku vlastně známe. Vzpomeňme si na dynamickou ekonomickou transformaci devadesátých let. Všechno podléhalo privatizaci, mnohdy až překotné. A uprostřed toho všeho stála státní výspa bankovního socialismu, skupina bankovních domů, které reálně ovládaly nějakých 95 procent trhu s bankovními službami. Pár let to vcelku dobře fungovalo. Základní zadání (s trochou cynismu řekněme plán) bylo poskytnout kapitál novým privátním aktivitám. Ale skončilo to kolapsem koruny, hospodářskou krizí a politickou nestabilitou. A na české poměry obrovskou „dírou“ rozměru několika stovek miliard korun v bilanci všech hlavních bank, krachem sice v podstatě státní, ale tak podivně zprivatizované IPB a tak dále, a tak dále. Jeden kolega to ve vizionářském textu nazval Konec triumfalismu. Ano, to bylo přesné.

Proč došlo k tomu všemu? Protože některé věci nelze nekonečně dlouho míchat dohromady. Nelze mít zároveň dynamickou tržní ekonomiku a zároveň bankovní socialismus. Nastane nutně obrovská exploze špatných úvěrů, dojde k chybným alokacím kapitálu, začnou se hromadit (a dlouho maskovat) fatální ztráty a tak dále. A čím více těch socializujících trendů v ekonomice je, tím větší problém se v ní vaří.

To je, řekla bych, přesně to, co se děje v čínském specifickém ekonomickém systému. Tomu vládnou čtyři státní banky (podíl vlády je obvykle kolem sedmdesáti procent). Ty jsou zároveň čtyřmi největšími bankami na světě. To zní mocně a impozantně. Jejich aktiva jsou dohromady asi devatenáct bilionů dolarů. To zní ještě mocněji a impozantněji. Pro takovou sílu by nemělo být nic nemožné.

Jenže ten systém je také mimořádně křehký a zranitelný chybami, špatným nasměrování alokace kapitálu. A při vší úctě k čínským plánovačům, jejich zadání pro finanční instituce nemohou být stejně efektivní, jako jsou standardní tržní mechanismy.

Konec konců právě tito plánovači a jejich převodové páky do ekonomiky v podobě státem ovládaných bank nesou v konečném důsledku vinu za to, že podle posledních zjištění je v zemi tolik prázdných bytů (nových, nedávno dokončených i starších), že by v nich mohla pohodlně bydlet další jedna miliarda lidí. To je i na rozměry Číny naprosto absurdní číslo, které ukazuje skutečně extrémní nehospodárnost systému. V běžně fungujícím tržním systému by se už dávno celý mechanismus zastavil a přestal by vyrábět nové a nové úvěry a ztráty. V čínském ale záchranný mechanismus do jisté míry chybí.

Stavebnictví a developerská činnost představují bezmála třicet procent tvorby HDP. Pokud se dostanete do takové závislosti na odvětví, tak ho nelze „zastavit“, musíte dál něco stavět. Nové domy, nové mosty, nové železnice, nové silnice… A to vlastně bez ohledu na fakt, že nejsou potřeba. Ale ono se to staví, když státní banky půjčují… Jenže finance nejsou perpetuum mobile. Nemohou se rodit z ničeho.

Nevím, nechci se sázet, naprosto nevylučuji, že se mýlím.

Ale podle mého Čínu právě dobíhá bankovní socialismus a fakt, že v honbě za rekordními růsty neposlouchali kapitáni ekonomiky trhy, ale svoje vlastní představy. Ostatně bych se mýlila vlastně celkem ráda, protože pokud mám pravdu a Čínu čeká třeba deset let s nohou na brzdě, tak to není jenom problém Pekingu, ale celého světa.

P.S. Abych předběhla v diskusi hlasům „A v Americe bijí černochy…“, tedy poukazování na krachy bank ve Spojených státech. Ano, pravda. Jen ale podotknu, že ty běžné si trhy pořeší samy, ty největší vznikly v podstatě vždycky z toho, že stát vymyslel nějaký ten systém podpory. Typicky bydlení.

Autor: Eva Kislingerová | pondělí 23.10.2023 9:55 | karma článku: 22,64 | přečteno: 467x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,85 | Přečteno: 570x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6137x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4332x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik