Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhodla Bankovní rada správně?

Nebudu zakrývat, že z předvánočního rozhodnutí Bankovní rady ČNB jsem trochu v rozpacích. Snížení klíčové sazby o pětadvacet bazických bodů (ze 7 na 6,75 procenta) je určitý signál. Nemohu se zbavit dojmu, že trochu předčasný.

Vysvětlím to.

Ale nejprve je třeba si to celé představit ve správných proporcích. Z hlediska dynamiky ekonomiky je celkem jedno, zda je sazba 6,75 nebo 7 procent. Ten rozdíl je s jistou drobnou nadsázkou marginální. Nechci to detailně vysvětlovat, bylo by to trochu složité, ale dopady změny u rozdílu mezi 0,5 a 0,25 procenta, 2,5 a 2,25 procenta nebo u posunu ze 7,0 na 6,75 procenta klesají úměrně s růstem základny. Tedy při nízké základně je 25 bazických bodů významnější změnou než při vysoké základně. U východiska sedm procent jde tedy opravdu o ekonomicky nepříliš podstatný posun. Čili daleko více o signál než o skutečnou změnu.

Kdo sledoval předvánoční tiskovou konferenci guvernéra, mohl tam ostatně výraz signál zachytit. Čili se jedná o vzkaz trhům.

Co tím tedy chce národní banka vlastně říct.

Nesporně to, že v lednu a v únoru můžeme očekávat pokles inflace ke třem procentům. Pak se ale vnucuje otázka, proč se s takovou banalitou vůbec obtěžovat.

Banalita je možná trochu drsné označení, ale zase: Je třeba mít správnou optiku a souvislosti.

Pokles ke třem procentům je totiž v tuto chvíli skoro matematická danost. Nechci to přesně rozpitvávat, ale je to výsledek celkového vývoje a nemůže to dopadnout jinak. Začátkem roku začneme „sklízet“ (v dobrém smyslu slova) výsledky restriktivní vládní rozpočtové politiky a plody nikoliv dramatické (to bychom byli daleko výše než na sedmi procentech klíčové sazby), ale určitě soustavné práce ČNB na snižování dynamiky inflace. Jenže to popravdě všichni vědí i bez signalizace od Bankovní rady. Samozřejmě je tam určité riziko dané daňovými změnami a tržním prostředím. Lze najít určité reálně existující inflační tlaky. Ale den za dnem se zdá jasnější, že stejně reálně existující deflační tlaky jsou silnější a že prakticky s naprostou jistotou převáží.

Takže není nadnesené ani příliš ostré prohlásit, že Bankovní rada udělala skutečně pouhé gesto. Skoro by se chtělo dodat, že jde o gesto, které nemá žádný obsah. Případně že jde o gesto navíc ještě ke všemu dost zbytečně, protože se tady opakovalo něco, co všichni vědí tak či onak.

Jenže to bychom se už dopustili až moc velkého zjednodušení.

Rozhodnutí Bankovní rady snížit, třebas jen marginálně, klíčové sazby o pětadvacet bazických bodů, je totiž nejen gesto, ale také příslib. Ono totiž platí, že tři procenta inflace někdy v lednu a únoru je prakticky jistých. Ale zda bude v listopadu 2024 inflace na dvou procentech, tedy na horní hraně cílového pásma, to je skutečně ve hvězdách.

Více o tom budeme vědět později. Což ovšem platí vždy a prakticky o všem.

Prognóza inflace. Základ rozhodování Bankovní rady ČNB ve věci klíčových sazeb. Jak vidíme, rizika jsou značná a jakkoliv je předpoklad oprávněný a podložený daty, stále je tady hodně neznámých.

 

Každopádně zahájení mírné a opatrné cesty snižování úrokových sazeb zdůrazňuje přesvědčení ČNB o tom, že na konci roku 2024 se inflace dostane alespoň na dohled dvouprocentního pásma. Má to symbolicky váhu podání ruky trhům, že to tak bude. Což všechno je v pořádku.

Celá věc má jednu jedinou, drobnou chybu, která ale může mít velké následky. Co v případě, kdy se představa vývoje inflace v příštím roce nenaplní? Co to udělá s důvěryhodností ČNB? A s tím jsou spojené další otázky. Nebylo lepší využít nyní v prosinci 2023 prostor pro slovní deklarace a ponechat rozhodování o sazbách až na příští rok?

Snížení sazeb, jakkoliv malé až symbolické, má tedy znaky jisté odvahy v rozhodování. My všichni doufejme, že bankovní rada se ve svém úsudku (pro snížení byla kompletní sestava) nemýlí.  

Autor: Eva Kislingerová | středa 27.12.2023 7:09 | karma článku: 16,99 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,85 | Přečteno: 570x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6137x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4332x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik