Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebude to skvělý rok. Ale nebude ani špatný…

Jako u všech předpovědí a prognóz u tohoto textu platí: Je postavený na předpokladu, že nenastane žádná událost, která by se vymykala normálu a standardním situacím. Nepočítá s mimořádnostmi, ale s tím, co předpovídat lze.

Považuji takový úvod za férový, protože jsou věci, které je možné spočítat nebo na základě modelů odhadnout. A pak jsou věci, které spočítat neumíme. Možná je předpokládáme nebo plus mínus víme, že někdy nastanou, ale netušíme, kdy a za jakých přesně okolností se to stane. Pro příklad. Existovala řada předpovědí toho, že vlivem globalizace a dalších faktorů existuje reálné nebezpečí celosvětové pandemie relativně nebezpečné nemoci. O této možnosti vznikaly velmi seriózní práce přinejmenším od sedmdesátých let minulého století a v devadesátých letech se už jenom čekalo, kdy se sejdou vhodným způsobem příslušné okolnosti: způsob přenosu nemoci, inkubační doba, smrtnost a další. Ovšem jsou dvě velmi odlišné věci: Vědět, že se „něco“ stane, a vědět, kdy se to „něco“ stane.

Čili tato předpověď počítá s tím, že rok 2024 bude po dlouhé době rokem bez nějakých mimořádných šoků.

Pokud se přesně toto naplní, tak nás čeká rok celkem náročný, nijak mimořádně úspěšný, ale každopádně celkem dobrý. Zatím jsou k tomu všechny předpoklady.

Tak co můžeme od letoška vlastně čekat.

Hrubý domácí produkt. Porosteme. Určitě to ale nebudou žádné rekordy. Většina analytických pracovišť setrvává v rozmezí mezi reálným růstem od 1,2 do dvou procent. Osobně se nebojím trochu vyššího údaje: 2,5 až možná tři.  Jenom pro základní orientaci poslední předpověď ministerstva financí pracuje s údajem 1,9 procenta, Česká národní banka 1,2 procenta. Nicméně ČNB předpokládá pro letošní první a druhý kvartál roku velmi pomalý rozjezd růstu s přetrvávajícími potížemi v domácí poptávce, naopak ovšem výraznou dynamiku v druhé polovině období. Vidím to trochu jinak. Na základě informací o vývoji plnění rozpočtu ze strany DPH ‚(což je dobrý indikátor spotřeby), si myslím, že k oživení došlo již v listopadu a prosinec bude znamenat jeho akceleraci. Uvidíme, jak to dopadne.

Obvykle spíše konzervativní Česká národní banka předpokládá relativně pomalý rozjezd růstu a jeho postupné zrychlování během roku. Je možné to ale vidět i jinak. Poměrně pravděpodobný totiž může být i celkem výrazný růst hned v prvním čtvrtletí roku.

 

Inflace. Nevidím žádný racionální důvod, proč by neměla dosáhnout hodnoty kolem 2,5 procenta. Složitější oříšek ale bude dostat ji později na kýžená procenta dvě a já bych hlasovala i pro nižší úroveň. Ale oněch letošních 2,5 procenta považujme za uskutečnitelný cíl.

Reálné mzdy. Pětiprocentní celkový růst mezd by měl být dosažen, což by znamenalo zhruba 2,5 procenta zvýšení mezd reálných (ale problém nemusejí být ani 4 procenta). Stane se to po velmi dlouhé době, a ještě to nijak zásadně neotupí sociální, a především psychologické napětí ve společnosti, avšak ukáže to nové směřování.

Co ale bude podstatnější: Vznikne zajímavý prostor pro růst celkového optimismu a také reálných maloobchodních tržeb (které jsou dlouhodobě brzdou růstu a klesají prakticky rok a půl). Maloobchodní prodej by mohl ve stálých cenách letos vzrůst o zhruba 2 až tři procenta meziročně. Je třeba si odmyslet různé nánosy o „šíření bídy“. Krizí posledních let nebyla ve skutečnosti nijak fatálně zasažena většina společnosti, ale především nízkopříjmové skupiny, kterým se skutečně životní podmínky citelně zhoršily. Většině se ale kupní síla snížila zhruba na úroveň roku 2018. K výraznějšímu růstu (spotřeby) tedy není nutný nějaký skutečný finanční impuls, jako spíše změna nálad.

Míra úspor českých domácností totiž byla loni mimořádná, To se může při vysoké inflaci a poklesu reálných příjmů zdát na první pohled překvapivé, ale je třeba vidět právě spotřebitelskou zdrženlivost. U míry úspor v roce 2023 hovoříme na základě zatím známých údajů až o 22 procentech nominálně (asi 7,3 procenta reálně), což znamená vyšší úroveň oproti dlouhodobému průměru. Míra úspor se sníží (doufejme) tím, že domácnosti začnou více spotřebovávat.

A konečně zde máme nezaměstnanost. Neexistuje žádný důvod, proč by se měla letos vymknout z obvyklého rozpětí mezi 3,3 až 3,9 procenta podle sezóny. Skoro se chce zopakovat, že bude pokračovat až ekonomicky nezdravý trend příliš nízké nezaměstnanosti. Ten vypovídá hodně o dlouhodobých strukturálních nedostatcích českého hospodářství, ale to je téma na jiný text.

Samozřejmě nelze vynechat rizika. Je jich mnoho. Třeba namátkou vývoj v Číně nebo ještě horší než předpokládaný „nerůst“ v Německu. Případně vznik nových válečných konfliktů, které by ovlivnily takové parametry, jako například ceny energií. Takových „ale“ bychom dali dohromady hodně. Ale jak bylo řečeno na začátku – brát všechno toto v potaz, to bychom se nedostali vůbec nikam.

Takže osobně vidím začínající rok vcelku optimisticky. Mohl by (teoreticky) překvapit nějakým výraznějším růstem, ale reálně to moc pravděpodobné není. Co je však skutečně důležité: Proti letům 2020 až 2023 to bude dvanáct měsíců přiměřeného růstu či zlepšování ve všech podstatných srovnáních.

Autor: Eva Kislingerová | úterý 2.1.2024 7:22 | karma článku: 13,84 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,85 | Přečteno: 570x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6137x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4332x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik