Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

A čínská ekonomika je právě nyní zakuckaná a chrchlá pořád více a víc. Její bolístky se přenášejí do Německa, které jen velmi váhavě obnovuje něco, co by alespoň vzdáleně vypadalo jako růst. A německé váhání se zase přímo přenáší rovnou do ekonomiky české. Takže pokles čínských akciových indexů je velký problém i pro Prahu a naše hospodářství. Stejně, jako krachy developerských společností, předlužení státního sektoru a naprosto absurdní investiční nehospodárnosti, které vycházejí pořád častěji najevo.

To jen na okraj toho, zda je vývoj v Číně vůbec nějak významný pro zemi, která reálně z Číny v podstatě jenom dováží. Protože skutečně náš přímý vývoz do Číny téměř nestojí za řeč. Ale ten zprostředkovaný před Německo a další vyspělé státy, to je již skutečně jiný příběh.

Ale každý obchodní partner má občas krizi, to sice je nepříjemné, ale není ten největší problém. Nad čím je třeba se skutečně zamyslet, to jsou důvody, proč má čínský model tak velké potíže.

Třicet let vypadal jako mimořádně úspěšná kombinace trhu a státního dirigismu. V domácích diskusích bylo mnohdy opakováno, že „v Číně je větší kapitalismus než v Evropě“. A řekněme si otevřeně, že po Evropě i ve Spojených státech a dalších vyspělých zemích se celkem často objevoval u části politického spektra i u některých intelektuálů otevřený obdiv k čínskému modelu.

Ve skutečnosti nikdy kapitalismus v Číně nebyl. Ani oficiálně a vlastně ani neoficiálně. Že někdo může mít firmu a vytvářet zisk, to ještě není kapitalismus. Vždy šlo o plně socialistický systém pod absolutní kontrolou státu a jediné povolené politické strany.

Jistě, míra liberalizace systému byla někdy větší a jindy menší, dohled státu byl někdy přímější a jindy zprostředkovaný, ale vždy měla vláda pod kontrolou většinu ekonomiky a prostřednictvím státního bankovního sektoru i ty firmy, které nepatří vládě nebo místním orgánům. Investice, a to zvláště do infrastruktury, byly vždy čistě (na různé úrovni) vládní. A tak dále.

Z historie víme, že kombinace státního řízení a soukromé iniciativy dokáže někdy, po určitou dobu, naprosté zázraky. Jako příklad může fungovat třeba NEP (Nová ekonomická politika) v bolševickém Rusku. Ta během několika málo let své existence (1921-1929) dokázala ze země v naprostém rozkladu po světové a občanské válce udělat vcelku dynamické hospodářství. A pro následnou vlnu stalinského období dala NEP hospodářství velmi mohutný polštář rezerv.

Ale v určité chvíli je potřeba rozhodnout. Prosperita plynoucí z podnikání si stále více vyžaduje také politickou liberalizaci. Pokud k ní není ochota, výsledkem je přitažení šroubů a utužení despocie. To se stalo v roce 1929 a to se stane i kdykoliv v současnosti nebo budoucností při podobném pokusu o míchání socialistického dirigismu a svobodného podnikání.

A to je i místo, na které dorazila čínská ekonomika. Postupně dojde k nějakému řešení. Zatím se zdá, že výsledkem bude ruská verze návratu k tvrdším verzím komunistického systému. Je třeba se připravit na to, že pro Evropu to bude znamenat nepříjemný hospodářský, politický i myšlenkový šok. Zatím měla například Evropa dojem, že může s Čínou alespoň rámcově počítat jako se spojencem v otázkách globální zodpovědnosti. Pomalu se blíží poznání, že to nebyla a není pravda, že Čína si bude vždy brát jen to, co se bude hodit, a to naprosto jistě neznamená, že by si brala k srdci odpovědnost za budoucnost planety.

Ještě jedna věc je důležitá.

Současná Čína ukazuje, že plánování a ekonomický úspěch nejsou slučitelné. Dočasně ano. Dlouhodobě ani náhodou.

Není to ale jen čínský problém.

Evropská unie stále více ponořená do představy, že může plánovat ekonomiku, směřovat ji k vlastním cílům a přeměňovat systém i člověka, brzy narazí nebo již narazila na meze růstových možností. Bude nutné se rozmyslet, jakou cestou jít dále. A vzhledem k tomu, že naštěstí jsou v Evropě soukromé vlastnictví, podnikavost a především svoboda daleko pevněji zakořeněny než například v čínském prostředí, a že se prakticky nikdo relevantní neodváží na tyto hodnoty politicky sáhnout, evropská cesta bude ústup od plánování. Jde jen o to, aby byl pokud možno rychlý a organizovaný a aby cenou nebyla dlouhodobá stagnace.

Autor: Eva Kislingerová | středa 7.2.2024 10:37 | karma článku: 27,15 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,85 | Přečteno: 570x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6137x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4332x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Nelžeme si. Koruna není „výkonná“

Nemám chuť vstupovat do diskuse na téma "koruna versus euro". Jsem mírným příznivcem společné měny, nicméně stav naší ekonomiky je nyní stejně takový, že další dva roky nemá o zahájení procesu přijetí eura smysl mluvit.

3.1.2024 v 7:29 | Karma: 36,54 | Přečteno: 3366x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik