Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nemyslím, že inflační směrování je aktuální a akutní problém tohoto státu.

Ano, jak píšete, nebyli jsme při zvládání inflace příliš ambiciózní a jiné ekonomiky jsou na tom lépe. Vnímám to jako důsledek příliš opatrnického přístupu při krocení inflace. Úrokové sazby měly být zvyšovány podstatně dříve a na vyšší úroveň. Vždyť na současné hodnoty zvýšila ČNB sazby až v červnu 2022, ačkoliv už koncem roku 2021 bylo jasné, že inflace vlítne do dvouciferné hodnoty. Zvýšit sazby, podle mne, měla ČNB hned začátkem roku a měla je stanovit min. o 1 procentní bod vyšší. Nebylo by to ostatně žádné novum, vždyť v 90. letech byla 2T repo vyšší než pětinásobek současné hodnoty.

A nemyslím si, že by byl většinově postup ČNB tolerován tím, že se měnilo vedení. ČNB měla konat už o několik měsíců dříve.

1 1
možnosti
ZZ

Jak si myslíte, že se ty změny úrokových sazeb projevují ?

Zejména se zvýší finanční náklady výrobců a tím pádem i ceny výrobků a v našem případě se zvedly platby státu za uložené prostředky bank u ČNB.

Výsledek = čím vyšší úroková sazba, tím vyšší inflace a státem placené úroky bankám.

0 3
možnosti
Foto

J16a12n 96Š88i82k

24. 10. 2023 13:17

Není to třeba tak, že ČNB se chová obdobně jako celá politická reprezentace za posledních několik desítek let? Ano, ČNB je nezávislá, ale nestává se to, co zmiňujete v článku jakýmsi typickým rysem české společnosti vůbec? Mám tím na mysli málo ambicí, dělat věci tak nějak napůl, neochota přijímat odpovědnost za svá rozhodnutí, strach šlápnout vedle, alibismus, obava z jakékoliv riskování...Možná tohle je ještě horší než inflace samotná. Hezký den

1 1
možnosti
ZZ

A co tak může ČNB dělat ?

Zlevňovat cenu elektřiny, emisních povolenek a zakázat výstavbu dotovaných solárů a větrníků ?

0 0
možnosti
Foto

J74o47s36e58f 58B54á42r41t55a

24. 10. 2023 11:05

Za drahé energie a tím pádem zvýšené ceny všeho zboží a valorizace důchodů opravdu centrální banka nemůže.

6 2
možnosti
AK

Je to přesně tak.

Za nižší inflaci v zahraničí není lepší práce zahraničních centrálních bank, ale zahraničních vlád.

4 0
možnosti
Foto

Za dvacet let mi důchod zvýšili na dvojnásobek a i když má inflace vyšší dynamiku rozvoje, tak si jako chudák nepřipadám.

3 1
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik