Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Připouštím, že německé město s podobným rozsahem činností, jako má podobné město v ČR, má sotva třetinový počet zaměstnanců a také výrazně menší budovu.

0 0
možnosti
JZ

J65a76n 90Z72i84e10g36l77e28r

27. 10. 2023 14:57

Zasloužená karma

0 0
možnosti
Foto

J59i32r12i 55C28i51z

27. 10. 2023 13:53

Svymi zavery k celkove situaci a potrebam ceske ekonomiky jste mi pripomela tuto historku. Muj spoluzak se nejakym zpusobem dostal k firme na kovovyrobu s cca 150 pracovniky. Stale mi rikal at se prijdu podivat, tak jsem mu jednou vyhovel a s hrdosti me predvadel svoji firmu. Prochazeli jsme neprilis cistym provozem a tak mu rikam: Vol. vzdyt ty mas masiny z prvni republiky! Nemas na neco noveho? Jen odpovedel, ze nove by byly drahe a personal na obsluhu by potreboval specialni skoleni a to je taky moc drahe. Na vyrobu staci i tyto stare a stejne u novych by musel platit mnohem vetsi mzdy a odvody, nez u tech starych sunek, i kdyz by dost lidi usetril. A nevi, jak se zakazky vyvinou tak zustava u starych masin. Asi podobne k temto inovacim a investicim pristupuji dalsi podnikatele, tedy pridana hodnota je mensi nez s vyspelymi technologiemi. Jak z teto situace nevim, ale vy byste mozna nejaka reseni mela. Podle mych zkusenosti ze zahranici zaostavaji ceske podniky v technologiich a logistice.

1 0
možnosti
PK

Sám stroje dodávám, a pokud je to smysluplné, nové stroje se pořizují. Ale nemusí to být opravdu tak jednoduché, jak se zdá. Nové kladou často vyšší nároky na obsluhu co se týče řekněme inteligence a znám případy, kdy s nimi lidé odmítají pracovat, protože tomu nerozumí (a klidně kvůli tomu dají výpověď a nové lidi neseženete). Staré stroje opravíte často jen kladivem, nové ani omyleme. Pokud Vám shoří starý motor, dáte za nový 10 tisíc a koupíte ho možná za rohem. Pokud odejde servomotor, dáte za něj klidně i 100 - 200 000 Kč a čekáte na něj půl roku.

1 0
možnosti
Foto

J69a43n 24Š45i56k

27. 10. 2023 9:24

Hezký den

3 1
možnosti
ZZ

Už jste tím celkem trapný !

0 0
možnosti
FL

přesně tak. Našly by se i další možnosti, rušením míst ve státní správě. Nejenom že úřady fungují neefektivně, ale vykonávají činnosti, které by se daly odbourat. Největší strach mám z toho, že k nám začne Fiala přerozdělovat Syřany a Somálce aby byl hezký v Bruselu a bude přitom tvrdit, že se vládě podařilo získat zahraniční pracovníky.

3 3
možnosti
ZZ

Náš rozpočet neunese dalších příliv poživatelů sociálních dávek.

0 0
možnosti
Foto

Toto je zcela zásadní článek. Kdybych mohl, dám tři karmy. Doufám, že ho admini vyberou d "zaujalo nás". Kromě neskutečné komplikované české administrativy všeho a nízkého výkonu školství má trh práce ejště tyto nedostatky:

- příliš štědrá sociální síť nenut pracovat dostatek pracovních sil,

- příliš komplikovaná regulace jak vnitřního trhu práce, tak zejména přístupu z jiné země Schengenu (???????? - Unii jsme vytvářeli, abychom měli jednotný trh všeho!) ztěžuje rychlejší přesuny pracovních sil,

- nedostatečné propodnikatelské prostředí z nás dělí spíše hybrid feudální a socialistické společnosti, než moderní svobodnou ekonomiku.

2 0
možnosti
Foto

A67l10e73š 87M24e41r77t29a

27. 10. 2023 7:56

Nepotřebujeme více Mongolů, ale více robotů, aby jsme měli moderní ekonomiku s výrobou tovaru s vysokou přídavnou hosnotou, pravil nedávno jeden náš ekonom. Samozřejmě né všude lze zatím spoléhat na praci robotů, ale spoléhat, že naši ekonomiku do budoucna zachrání levná pracovní síla je hloupost.

3 0
možnosti
Foto

Roboti jistě v mnoha činnostech člověka nahradí, ale zásadní problém (byť v jiné struktuře práce) nevyřeší. Situace, kdy je méně nezaměstnaných, než volných míst (a to ještě víme, že velká část registrivaných na ÚP je nepoužitelných) prostě není zdravá.

1 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik