Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Paní profesorka je už hodně odtržená od reality !

0 0
možnosti
Foto

J91o65s32e89f 66B29á10r85t35a

21. 11. 2023 12:56

Země, které produkují ropu, mají nejdražší pohonné hmoty?

ČR, která vyrábí levně elektrickou energii, má ji nejdražší pro zákazníky u nás?

3 0
možnosti
ZZ

To je přeci logický výklad této vlády, ne ?

Když chybí peníze v rozpočtu, musí se nějakým způsobem vytáhnout z daňových poplatníků.

Tak to fungovalo po staletí, že když panovník nadmíru hodoval, musel to jeho lid zaplatit.

1 0
možnosti

„Končí (konečně) plošná podpora cen energií. Veřejné rozpočty přestanou z této rány krvácet. To musí každý ekonomicky uvažující člověk označit za nutnou změnu, pokud se chceme vrátit k alespoň rámcově tržnímu prostředí.“

Vážně? Už jenom ten vliv emisenek či Energiewende a GreeeDealu v argumentaci pana Kounovského je realizován v celém světě nebo jen v Evropě? A co se týká Evropy, Vy jste neslyšela kolik miliard eur chce narvat do dotací elektřiny pro svůj průmysl Německu?

Ono, co věta to vskutku perla. Opravdu co věta, to perla. Naprosto obdobně jako argumentace pana Smrže ve zdejších blozích. Netuším, zda to je projev akademizmu odtrženého od reality vulgárním zjednodušením celé problematiky - jak elektřiny, tak energetiky včetně ekonomiky jako celku anebo hloupá obhajoba bezradné české vlády.

3 0
možnosti
AK

Odpověď na vaši otázku zní "Ano".

Počátek je ovšem už v roce 2002, kdy Německo zahájilo devastaci energetiky a následně ekonomiky přijetím Energiewende.

Po jejím překlopení do New Green Dealu stáhlo do stejných problémů celou EU. Zasedlo si na sodovkový plyn (ten je pro planetu nezbytný - bez něj by nemohla probíhat fotosyntéza).

První důležitá věc:

Vracíme se k normálnímu nastavení? Elektřinu sice nejlevněji v EU vyrobíme, ale za německé ceny přes lipskou burzu domácnostem a firmám prodáme (měřeno paritou kupní síly nejdráže v EU a možná dokonce v celém světe). To přece nijak normální není. I vy v tom musíte vidět ekonomický nesmysl.

Emisní povolenky stávaly EUR 5,- za tunu CO2, ale stal se z nich běžný spekulativní cenný papír, kdy cena se vyšplhala na EUR 100,-. Při současných cenách energií už si každý dává pozor, aby spotřebovával elektřiny co nejméně i bez povolenek. Žádné škody neřeší. Jen tuny CO2. Takže určitě od nich odstoupit.

Druhá důležitá věc:

Zastropovat cenu elektřiny vysoko a na straně odběratelů je další nesmysl. Pak samozřejmě část ceny zaplatí odběratelé přímo a druhou část cestou státního rozpočtu, zatímco výrobci, distributoři a překupníci se mají skvěle.

Třetí důležitá věc: Racionalitu chování podnikatelských subjektů už vidíme v Německu. Z něj mizí výroba. Goodyear, BASF a další opouštějí tuhle zemi s drahými energiemi, přes masivní podporu vlády SRN v oblasti energií. Přejeme si také deindustrializovat ČR?

Stabilní a předvídatelné prostředí je možné vytvářet i jinak než píšete. A desítky ani stovky procent zdražení energií nutné nejsou.

4 0
možnosti
ZZ

Já jsem z toho úplný jelen.

Soláry a vítr u nás vyrobí cca 3 % energie.

Fiala se chlubí, že díky balíčku Fit for 55 získá Česká republika historicky nejvíc peněz na zelenou modernizaci, celkem více než 1,2 bilionu korun do roku 2030.

To fakt potřebujeme v příštím roce vytáhnout navíc z dańových poplatníků dalších 11 - 56 miliard Kč ( údaj se liší podle toho který zdroj použijeme pro jeho vyčíslení )

Tady v postupu naší vlády něco moc smrdí.

0 0
možnosti
JZ

J33a86n 38Z41i36e95g92l70e89r

20. 11. 2023 14:42

Zasloužená karma

1 4
možnosti
MS

Ono úplně stačí zrušit POZE a nebýt předpodělaný z nějakých proher v arbitrážích. Pak to zvýšení ani nebude tak razantní. V roce 2010 stát drasticky sáhl na garantované výkupní ceny a žádné prohry v arbitrážích neproběhly.

3 0
možnosti
ZZ

Já mám takový pocit, že se nám neříká celá pravda, ale říká se jenom něco, co se zrovna hodí.

Před měsícem byl v TV vyzvaný ministr ŽP, aby ukázal komunistce Konečné dopis, kde je údajně Bruselem zakázané ono použití POZE - a po měsíci se dozvídáme, že žádný takový dopis není a že to byl jen telefonický rozhovor úředníka MŽP s nějakým úředníkem z Bruselu.

0 0
možnosti
Foto

J25a83n 44Š20i58k

20. 11. 2023 13:49

Hlas rozumu v poušti nesmyslů. Děkuji za článek a přeji hezký den

2 3
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik