Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kloužete po povrchu a vyjadřujete se příliš opatrně:

1) Samozřejmě, že problém je v nedostatečně konkurenčním prostředí. jeho vytvářební ale není jen na ÚOHS. V této zemi prostě byla zničena kultura podnikání a OSVČ (už ta samotná zkratka ukazuje, jak komplikovaně se k nim stavíme). Na piedestal stvíme hasiče policisty, lékaře a učitele. Platíme jim stovky miliard a necháme je ovládat veřejné prostředí. Pro kolik mladých je snem vlastní business a pro kolik korporát nebo veřejná správa.

2) K nízké konkureci přispívá i jazyková a kulturní bariéra a nefunkční evropský trh. U nás navíc zcela poškozený trh práce.

3) Stát nejne že nemá nástroje na ovlivňvání cen, on je ani nemá mít. Pokud by je měl, nebyli bychom v tržní ekonomice (hanlivě nazývané "kapitalismus").

4) Samozřejmě, že ÚOHS selhal mnohokrát. Viz třeb převzetí pekárny Odkolek Agrofertem. V Praze to není tak vidět, tam se díky vyšším prodejním cenám uživí malí pekaři, ale na venkově houfně krachují.

5) Níš stát je nefunkčním, nedigitalizovaný, předražený a máme příliš měkkou sociální síť. Takhle se USA těžko přiblížíme.

0 0
možnosti

Já si nemyslím, že je vláda až tak bezmocná.

Už teď výrobci povinně zveřejňují na cenovkách přepočet na kilogram nebo litr.

Možná by stačilo uzákonit povinnost zveřejňovat i nákupní cenu.

Třeba kilo jablek:

nákup Kč 16,-/kg

prodej Kč 60,-/kg

Řekl bych, že místo keců jak milují Česko a že dbají, abychom měli co nejnižší ceny, by prodejní ceny rychle snížili.

1 0
možnosti

Hezké paní profesorko. Vaše interpretace je vskutku kouzelná. Příklad – nákup letadel F35. Fakt č.1 – zpráva americké obdoby našeho NKÚ. Desetileté zpoždění vývoje, setrvalé problémy s motorem, předražená cena, neúnosné provozní náklady. Fakt č. 2 – Italové letos v lednu odmítli převzít dotčená letadla pro jejich nefunkčnost v deklarovaných parametrech, přičemž měla být dodána před 5 lety. Fakt č. 3 – dotčená letadla nejsou Pentagonem certifikována pro použití v americké armádě z výše uvedených důvodů.. Fakt č. 4 – je zasmlouvována společná výroba nového ledadla se švédským Gripenem, jež nahradí F16 namísto oněch F35 v americké armádcě (důvodem daleko nižší ceny pořizovací a nákladů na provoz). Zkuste si zjistit ony ceny F35 a připočtěte ceny související (např. úprava letišť). Opravdu je Vaše interpretace pravdivá? Mimochodem skutečné provzní náklady oproti výpočtům pí Černochové najdete tady -ttps://http://www.pbo-dpb.ca/en/publications/RP-2324-018-S--life-cycle-cost-canada-f-35-program-fiscal-analysis--cout-cycle-vie-programme-f-35-canada-une-analyse-financiere Rozdíl 154 miliard vzniká především podvodným prodloužením doby provozu.

Takže Trump určitě „neloboval“ ve prospěch amerických zbrojovel, ale zcela určitě pro nečestné neplnění závazků zemí NATO. A ona 2% nebyla jen účelově „využita“..

1 3
možnosti

Vaše odůvodnění nejpomalejšího poklesu inflace je také půvabné. Takže mimořádná emise peněz (skutečně obrovské schodky) v minulých letech (za Babiše). Vyčíslete jenom schodek součtu oněch F35 s nákladů na Ukrajinu. Co nesmí vyslovit česká profesorka ekonomie, vysloví holt nejvlivnější bankéři světa - že hrozí alarmující nebezpečí obrovské globální ekonomické a finanční krize, pokud nebude uzavřen rychlý mír, a pokud nedej Bože, vypukne ještě jeden velký konflikt – myšleno velký izraelsko-muslimský! Podle nejvlivnějších bankéřů světa současné geopolitické konflikty vyvolávají enormní růst dluhu USA, který se může rychle vymknout kontrole a destabilizovat celou světovou ekonomiku a finanční instituce a státy. Inflace NEUSTÁLE ŽIVENÁ nynější politikou Bruselu i Washingtonu hrozí, že roztočí spirálu nekonečné Drahoty! - https://thehill.com/business/4297339-bankers-sound-alarm-on-more-inflation-new-financial-crisis-at-hong-kong-summit/

Takže opravdu je za inflací Babiš a ona struktura velkých producentů české ekonomiky?

A ceny vláda opravdu nemohla a nemůže nijak ovlivnit? Ale, ale. A copak to říká cenový zákon, způsob zastropování cen, copak jednání a tvrdé jednání s EU. Např. Kde je vůle, je i cesta, paní profesorko. I ty páky. Nekompetentní politici, notabene v setrvalém předklonu – to je hlavní příčina – jak inflace jako takové, tak i toho nejpomalejšího poklesu u nás. Naši jsou v tomto nejlepší v EU, proto i ta realita. Víte ekonom, jenž argumentuje jen jako účetní, není národohospodářský ekonom.

1 3
možnosti

Otázky důvodu zveřejnění videa byste spíš měla adresovat vládě ČR, než čtenářům.

Stejně tak byste vládě ČR měla adresovat vaše úvahy jestli na území ČR má vláda ČR monopol na to úřední násilí, nebo ne, protože pak by naše ekonomika logicky nemohla být strukturovaná na závislosti velkých výrobců a velkých producentů, nota bene když jste sama přiznala selhání státních úřadů jako ČNB, ČOI, Antimonopolní úřad atd...

Takže má jakákoli vláda ČR monopol na úřední násilí na vlastním území, nebo ne? Jestli ano, tak ovlivnit cenotvorbu může například zákazem prodeje výrobků na území ČR v rozporu s legislativou EU. Takže teď zbývá jen zjistit jestli legislativa EU umožňuje v členských zemích EU prodávat stejné výrobky se stejným názvem a obalem za jinou výrobní cenu, nebo ne. Výrobní cenu jsem zdůraznil, protože se musí zohlednit doprava a skladování. Nebo přinejmenším jestli výrobky se stejným názvem a vnějším obalem můžou mít jiné složení.

2 0
možnosti
Foto

J87a32n 88Š20i67k

21. 11. 2023 11:58

A z toho tedy vyplývá, prosím, co? Že vláda sníží cenu v nějakém segmentu trhu, tím, že zakáže prodej nějakého výrobku, který do něj patří?

0 0
možnosti
Foto

J17o33s28e75f 53B69á93r11t26a

21. 11. 2023 10:08

O nekompetenci vlády ani slovo. Pa Zaorálek to vidí jinak:

https://www.facebook.com/reel/643123574358795

1 4
možnosti
Foto

J20a49n 15Š57i26k

21. 11. 2023 10:30

Četl jste ten článek? Autorka v něm rozebírá příčiny vysokých cen. Pro rozebírání kompetenčnosti není důvod, protože možnosti vlády jsou jen okrajová. Je to ale přesně to, o čem píšu níže. Máte hlavu vraženou v minulém režimu, kdy vlády určovala ceny toaletního papíru. Vážený pane, ta doba fakt skončila, ceny určuje opravdu někdo úplně jiný. Jenže Vy nemáte ani tucha, jak a podle čeho, že ano? Znovu: přečtěte si znova a pečlivě článek.

3 0
možnosti

Zasloužená karma

1 0
možnosti

L49u27b66o98š 63K23r84i15m41l

21. 11. 2023 8:58

Skvělý článek až na sekci datových služeb. Očekával bych hlubší analýzu a ne jen přebírání titulků.

1 0
možnosti
Foto

J34a90n 57Š93i61k

21. 11. 2023 8:13

Problém všech politiků je, že se rádi chlubí, když ekonomika šlape a zalézají do nor, když je v problémech. Je nebetyčná hloupost obviňovat vládu jako hlavního viníka vysokých cen, to dělají jen ti, kteří stále hlavou žijí v době minulého režimu. Ovšem z dlouhodobého hlediska má možnosti, které jste naznačila. Metodu otravováni má například jistý politik Čunek, který ji používá celkem úspěšně, i když v jiném segmentu než je obchod. Ale funguje to, tedy částečně. Jinak každý obchodník zdraží, když vidí příležitost. Proboha, proč by nezdražil, když všichni kolem něho kvičí, jak jednou stoupnou energie a jak bude potom všechno drahé. Zdraží, i když se nakonec ukáže, že zdražení bylo pod vládním stropem jak bylo. Kdybychom všichni méně křičeli a méně řešili furt dokola co bude, tak bychom udělali lépe. Hezký den

2 1
možnosti
Foto

Politikové se rádi chlubí prosperující ekonomikou, protože, bohužel, většin lidí má pocit, že vláda má nějaký zásadní krátkodobý vliv na ekonomický vývoj.

Máte pravdu, že by lidé měli méně křičet a více úsilí věnovat budoucnosti, ale většina lidí, bohužel, taková není. Viz aktuální stav, kdy právě intelektuálové (učitelé, lékaři) by měli chápat, že máme deficit, že návratem Babišovců a velké rozdávačky se situace jen zhorší, ale to je nezajímá. Jak to to potom má zajímat nás, prosté, nevzdělané lidi?

0 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik