Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J24a89n 76R12á28ž

11. 12. 2023 19:22

Dodám hříšnou myšlenku, která se ani tak netýká medicíny, popřípadě právní vědy nebo některých oborů přírodních věd , kde plnohodnotné vzdělání je nezastupitelné a ničím nenahraditelné.

Úvodem vyjadřuji přesvědčení, že prestiž absolventa university a s tím spojená společenská prestiž akademického titulu, je u starší generace stále přeceňována a v dnešní hierarchii hodnocení úspěchu člověka dost nepochopitelně. U mladých se to už tak markantně neprojevuje.

Hodně (především) mladých mužů vycítilo, že mít vysokoškolský titul je mnohdy pouhou berličkou pro vlastní ego, kterým se ohánějí ti méně schopní. Opravdu schopný člověk se uplatní ve většině oborů lidské činnosti i bez zvučného titulu na vizitce. Dokazuje to řada profesně a tedy i finančně nejúspěšnějších osobností světa, kteří během universitních studií přišli na to, že jim studium nejenom nepřináší žádné prospěšné informace, které by nemohli získat jinak i s menší časovou ztrátou, ale universita je v podstatě zdržuje od splnění svých životních cílů. Universitní studium předčasně ukončili a přesto nebo právě proto dnes patří mezi nejrespektovanější světové osobnosti.

Možná i toto je důvodem dnešní genderové nerovnováhy mezi universitními studenty.

PS- Profese lékaře v nemocnicích je v mnoha oborech velmi fyzicky náročná a obecně vyžaduje psychicky velmi odolné jedince. Jsou také specializace , kde jsou muži nezastupitelní.

V medicinské diagnostice se začne stále víc a víc uplatňovat převaha AI. Lze tedy přepokládat, že se sníží potřeba tak masivního obsazení, zejména nemocničních ambulancí ženami, jako je tomu dnes a změnou systému zdravotní péče vzniknou podmínky pro lepší finanční ohodnocení práce lékaře jak v terénu, tak i v nemocnici. To bude zcela jistě důvodem i ke změně dnešní genderové nerovnováhy studia medicíny.

0 0
možnosti

Evo, mýlíte se!

Příčinou absence mužů na medicíně tkví v nedostatečných podmínkách pro lékaře. Bohuslav Svoboda přesvědčil lékaře, že stát je chudý, lidi jsou chudí... Co byste chtěli! Václav Klaus rebelujícím lékařům řekl, že po práci v nemocnici mohou jezdit jako taxikáři, pokud potřebují více peněz. Ambulantní lékaři dostávali jen třetinu vypočtené částky! Místo 1,-Kč pouze 36 haléřů! A tak lékaři utekli do politiky nebo do zahraničí a mužové přestali studovat medicínu. Nevyplatí se to! A to je pravá příčina feminizace zdravotní péče!

https://bohumirsimek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=810095

1 0
možnosti

Ale kdepak, holky začínají převažovat i v tak lukrativním oboru jako jsou práva. A to o něčem vypovídá.

0 0
možnosti
Foto

Jaderná fyzika je také genderově neutrální. Moje dcera ji vystudovala s červeným diplomem a nebyla jedinou ženou, která ji dostudovala.

Vzrůstající podíl žen v medicíně nesnižuje prestiž, ale snižuje zájem pracovat v systému, který obsolentně staví na drakonických porcích přesčasů, stejně jako v polovině minulého století..

Ženy zhusta bývají matky. Nemají tedy zájem tábořit nepřetržitě na oddělení, když jim doma pláčou opuštěné malé děti.

Výsledkem bude, že odejdou z nemocnic a dost možná i z medicíny jako takové. Děti totiž vyrůstají jen jednou, reparát (reoperace) není možný.

1 0
možnosti

J86a17n 44R85á50ž

11. 12. 2023 19:58

No a já znám jednu absolventku, která v magisterském programu vystudovala organickou chemii také s červeným diplomem a dnes dělá recepční v autopůjčovně, aby se mohla plně věnovat rodině. Takový je reálný život a také důvod, proč uvažovat o zavedení školeného, aby vůli absolvovat martýrium universitního studia a hodně toho obětovat měli jen ti, kdo se vážně rozhodují působit v oblasti, kterou vystudovali.

0 1
možnosti
Foto

J35a52n 76Š34i96k

11. 12. 2023 13:14

První mě napadlo, když jsem četl výrok pana Pafka, a co delfíni...Podle mě to má souvislost jednoznačně s tím, že ambice mladých mužů klesají a ambice mladých žen rostou. Chlapi dnes prostě touží po úspěchu méně než ženy, resp. u mládeže to tak je už několik let. Je to vidět i v jiných oborech, dokonce i těch manuálních. Hezký den

1 2
možnosti
Foto

To není o ambicích, ale o schopnostech dostudovat.

Za totáče existovaly kvóty, nesmělo se přijmout více žen než mužů. I tak jich často dostudovalo více. Prostě byly vytrvalejší.

1 1
možnosti

Kvóty! Kvóty to vyřeší.

0 1
možnosti
Foto

nabídnu ještě jednu úvahu.

Vzhledem k platové mizérii absolventů si chlapci rozmýšlejí, jestli půjdou na medicínu a budou mít problém sehnat hypotéku na byt (s mizeným platem vám žádná společnost nepůjčí). A třeba v IT jsou nástupníplaty i 3x vyšší.

2 0
možnosti
Foto

Ale oni ty platy zpravidla neznají, když se hlásí. A pokud nemají v rodině doktora s nemocniční praxí, vůbec netuší, do jakého systému se ženou.

Navíc je medicína častou volbou osob, které jsou sice inteligentní, ale matematika je moc nebaví. No a bez ní IT nebudete. Projít sítem na FIT ČVUT není žádný med.

1 1
možnosti

Kluci jsou prostě líní se "šprtat". Od revoluce se tady prosazuje myšlenka, že učení se nazpaměť je zbytečné a škodlivé, ničí kreativitu ,a že holky jsou "šprtky", kdežto kluci vynikají v logickém myšlení a memorování je pod jejich úroveň. Jenže medicína vyžaduje, jak bylo řečeno v jednom českém filmu, "olověný zadek", jen s kreativitou zkoušku z anatomie neuděláte. Jenže umět se naučit až na vysoké škole je problém, když dneska se pomalu neučí nazpaměť ani malá násobilka.

4 0
možnosti
Foto

Jenže doba už je jinde - informace jsou k nahlédnutí všude, ale umět je využít, to chce logické myšlení.

Ideální lékař by měl být schopen obojího.

0 0
možnosti

Další ze zbytečných chybných úvahových úletů paní profesorky ?

0 7
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik