Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jediný reálný a smysluplný efekt tohoto kosmetického snížení sazeb je úspora pár miliard korun na úrokových nákladech ČNB... Pokud nedojde k rekonstrukci složení bankovní rady ( což je složité), tak se nám tu duch Zemanovy pomsty bude vznášet ještě 5 let...

0 0
možnosti
Foto

To máte těžký. V roce 2022 zvyšovala ČNB sazby 4x, velmi opatrnicky, zpozdile a je dosti pravděpodobné, že se tím značně podepsala na vysoké inflaci.

Teď 22.12.2023 snížila 2T repo sazbu ze 7% na 6,75% i diskont a lombard.

Možná by mne bavilo být malá muška na zdi při jednání bankovní rady o této úpravě. Proč o čtvrt procenta a proč před svátky? Oficiální stanovisko je spíš k pobavení svou nesmyslností a vnitřním rozporem.

No.... však voni nám to eště ukážou.

1 0
možnosti
JR

J55a79n 57R11á51ž

27. 12. 2023 15:24

Snížení sazeb je podle mne předčasné. Věřím spíše politice FEDu, který s inflaci bojuje tak, že drží úrokové sazby vyšší, než je inflace.

Jestli bude inflace v lednu 2024 podle prognózy ČNB "jen"4% tak je to v porovnání s lednem 2023, kdy byla inflace 17,3%, a to rozhodně nelze považovat za nějaké vítězství nad inflací, kvůli tomu jásat a snižovat úroky.

1 0
možnosti
Foto

Článek mne spíš pobavil než cokoli jiného.

"Je třeba mít správnou optiku" - Máte naprostou pravdu, se správnou optikou se mi i dokonce Měsíc zdá blízko.

"Co to udělá s důvěryhodností ČNB?" - Na takovéto věci měl Jan Werich odpověď: "Já to řeknu slušně, jo? - NIC!"

Nejdůležitější je být do Rady zvolen a do ČNB zařazen: platy tam nízké nemají. Obrázek s vepříky chrochtajícími u koryta s penězi, jak nám kdysi ukazoval satirický obrázek převzatý do Dikobrazu, je zjevně na místě.

Jinak Vám blahopřeji k tzv. finanční gramotnosti, jak je dnes módní říkat.

2 1
možnosti
AK

ČNB si zřejmě všimla toho, že EU opustila řada firem, které se s energeticky náročnou výrobou přemístily do USA i jinam.

A další je hodlají následovat.

Takže elektřiny a plynu bude vzhledem ke snížené poptávce dost, což povede ke snížení jejich cen.

A protože naše inflace je z větší části nákladová - dovezená ze zahraničí a tažená energiemi, dává to ČNB právo domnívat se, že ČNB se už tolik snažit nemusí a že inflace bude klesat.

1 0
možnosti
ZZ

Elektřiny a plynu je dost už nyní, ale stát se rozhodl na energiích postavit svůj další příjem a proto energii prodává draho, aby mohl inkasovat tučné dividendy do rozpočtu. Obyvatelé a podnikatelské subjekty to zaplatí bez ohledu na skutečné pořizovací náklady výrobce.

4 0
možnosti
Foto

Nebudu zakrývat, že jsem z tohoto příspěvku taky v rozpacích. Nevím, co by musela bankovní rada ČNB udělat, aby mne to donutilo k napsání podobného článku. A ještě k tomu o vánočních svátcích

4 0
možnosti
AL

signál...signál... už se těším, jak si to budou jistí lidi taky furt dokola opakovat, jako když malé děti objeví nové slovo :-):-):-)

2 0
možnosti
ZZ

Signál to řekl jasně, že inflace bude v r. 2024 na úrovni 0 - 1,5 %. Tím pádem pode zkostnatělé teorie některých našich VŠ pedagogů by měla i ČNB držet tento kurz ve svých úrokových sazbách.

Tím pádem snížení úrokové sazby o 25 bazických bodů je vlastně vysoce nadsazenou sazbou. Nebo že by pan premiér neměl pravdu ?

Ono je ale také možné, že ty tkzv. teorie a poučky, které někteří politikové, vládní poradci, ekonomičtí experti a pedagogové používají, neodpovídají realitě a nehodí se než ku létání. Skutečná příčina našich problémů je úplně v něčem jiném, než Putinovi a Babišovi. A tato verze se mi jeví jako nejpravděpodobnější !!!

0 1
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik